Laatste update op 18 november 2017

Palmzondag kennen we ook wel als Palmpasen. Het is de zondag voor Pasen. De dag waarop christenen de intocht van Jezus in Jeruzalem vieren. Degenen die het Bijbelverhaal kennen, weten ook waar die naam vandaan komt: Jezus werd met blijdschap door de menigte verwelkomd waarbij men met palmtakken zwaaide. Door de naam vergeten we in de gauwigheid dat er ook met olijftakken werd gezwaaid.

In Venetië gaat dat tot op de dag van vandaag zo: daar loopt met op Palmzondag met takken van de olijf. Als de Venetianen uit de kerk terugkomen, geven ze er eentje weg aan iemand anders. Dat is een mooi gebaar, want de olijftak staat symbool voor het leven. Noach kreeg een teken van leven toen een duif hem een olijftak kwam brengen na de zondvloed.

ca 1100-1200 mosaic 'Entry of Jesus into Jerusalem" (San Marco, Venice)

ca 1100-1200 mosaic ‘Entry of Jesus into Jerusalem” (San Marco, Venice)

In het transept van de San Marco Basiliek vind je een mozaïek met Jezus die Jeruzalem binnenrijdt op zijn ezel (zie de afbeelding hierboven). Het uit de eerste helft van de 12e eeuw daterende mozaïek is een van de beter bewaarde mozaïeken in het gebouw. Ik denk dat de mozaïek in de San Marco Basiliek te vinden is, maar dat weet ik niet zeker. Het internet geeft me geen uitsluitsel, dus ga ik dat tijdens mijn volgende bezoek aan Venetië uitzoeken.

Gedicht

Met alle christelijke poëzie die De Mérode schreef, was het niet moeilijk om een gedicht te vinden bij het mozaïek. Hij schreef het in 1925 (de exacte datum is onbekend).

Palmzondag

Wat zou ik graag de palmen zwaaien,
Nu Gij uw hoofdstad binnenrijdt,
Den weg met voorjaarsbloei bezaaien,
Mijn mantel spreiden als tapijt.

Wat zou ik graag de kindren hoorent
De meisjes arm aan arm gereid,
De hooge schelle jongenskoren,
Vol eerbied en brutaal jolijt.

Is ’t mij ontzegd tot U te komen
Als Gij straks binnen galoppeert,
Ik zie U in mijn wakkre droomen,
Ik hoor hoe alles jubileert.
Misschien dat Gij, hoe ik moog schromen,
Mijn zondig huis voor U begeert.

Uit: De Donkere Bloei, geschreven in 1925


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

60 − 55 =

Pageviews voor omzetting:  Mastodon