Laatste update op 19 juli 2021

Oké, dus jij gaat naar Venetië en je hebt maar een enkele dag tot je beschikking om in de stad rond te zwerven. Je wilt bovendien maximaal 100 euro uitgeven, maar wel een paar gebouwen bezichtigen (entreegeld). Hoe besteed je die dag optimaal? Dat lees je hier.

Ik zou natuurlijk kunnen zeggen dat je meer tijd (en geld) moet besteden aan de prachtige stad, maar dat zou een cliché zijn. Bovendien gaan de meeste mensen maar een enkele dag. Dan kun je maar beter weten hoe je die het beste kunt besteden en ik kan je vertellen hoe. We gaan ervan uit dat je van 10.00 uur tot 21.00 uur in de stad kunt zijn en dat je fijne wandelschoenen aantrekt. Ik plan een route voor je vanaf Piazzale Roma (vlakbij het treinstation Santa Lucia), want vanaf dit punt komen de meeste mensen de stad binnen.

Voorbereiding

Allereerst attendeer ik je op drie andere artikelen die je ter voorbereiding kunt doornemen:

Dit is je route

Ik reken ruim, dus je houdt vast geld over om wat uit te geven aan iets anders (of om in je portemonnee te houden). Onder de tabel krijg je een toelichting op de complete route.

Route Venetië in 1 Dag

route met twee alternatieve afsluitingen

nr.Plekprijs (2017)website
1Coop Piazzale Roma, bottle of water1 euroCoop, Piazzale Roma
2Bar, cappucchino2 euroFor example: Bar Mirabar or Carlton Caffe
3Scuola Grande di San Rocco with paintings of Tintoretto10 euroScuola Grande di San Rocco
4Campo Santa Margherita, glass of wine/beer4 eurolist with bars at the campo
5Leonardo's machines in Chiesa San Barnaba8 euroLeonardo a Venezia
6Bar alle Tolleta, lunch10 eurolocation Bar alla Toletta
7Chiesa Santa Maria della Salute0 euroBasilica Salute Venezia
8Traghetto Santa Maria del Giglio – San Gregorio, a boat ride across the canal2 eurovideo traghetto
9Scala Contarini del Bovolo, spectacular views10 euroScala Contarini del Bovolo
10Chiesa Zanipolo3 euroBasilica Zanipolo
11Taverna del Campiello Remer heavenly square, diner10 euroAl Remer
12terrace + souvenir20 euroanything to your liking
13vaporetto back to Piazzale Roma7,50 eurovaporetto ACTV
14 (in plaats van 11, 12 en 13)restaurant in Cannaregio30 - 40 euroanything to your liking

En zo werkt het

Ochtend

Koop eerst bij de supermarkt een flesje water voor een euro. Je loopt vervolgens vanaf Piazzale Roma naar Campo dei Frari. Er zijn verschillende routes naar Campo dei Frari. Kom je toevallig langs een koffiebar, drink dan een cappuccino staand aan de bar. Dat zou je niet meer dan 2 euro moeten kosten. Vervolgens ga je naar Scuola Grande di San Rocco. Die bekijk je van binnen (circa 10 euro). Daarna ga je via Campo Santa Margherita naar Campo San Barnaba. Drink onderweg lekker een glas wijn of bier op een terras. Dat kost je circa 4,50 euro en je krijgt er vast en zeker gratis wat lekkers bij (bakje chips of olijven). Bij Campo San Barnaba is er met een beetje geluk een rommelmarktje. Struin wat rond en ga vervolgens de kerk binnen om de tentoonstelling van de machines van Leonardo da Vinci te bekijken. De ochtend zit er ruimschoots op. Je bent zo’n 25 euro kwijt, maar er moet natuurlijk nog worden geluncht.

Lunch

Tramezzini (Ceron, Flickr)

Tramezzini (Ceron, Flickr)

Rond Campo San Barnaba zijn verschillende restaurants waar je voor een schappelijk bedrag een heerlijke spaghetti kunt eten. Een andere optie is dat je een paar tramezzini koopt bij een koffiebar. Een tramezzino is een Venetiaanse, rijkbelegde sandwich. Ze zijn niet duur, overheerlijk en je kunt ze je ter plekke eten (wil je picknicken, dat dan in het park, ga nooit op straat of op een brug gaan zitten). Bijvoorbeeld bij Bar Alla Toletta heb je ruime keus. Volgens Tripadvisor zijn het de beste broodjes in de stad. Twee broodjes en een fles drinken kosten je ongeveer 7,5 euro.

Middag

Je vervolgt je weg naar de Chiesa Santa Maria della Salute via mooie straatjes. Het wordt nu wat drukker, want je komt in de buurt van een van de drie bruggen die over het Canal Grande lopen: de Accademia-brug. Als je geen hekel aan de drukte hebt, is dit een uitgelezen moment om een mooie foto van het Canal Grande te maken. Je loopt de trap op naar het midden en daar zie je aan het einde de beroemde Salute-kerk al liggen. Bij de kerk kun je heerlijk relaxen op de trap en genieten van het drukke waterverkeer. De toegang tot de kerk is gratis. Als je er dan toch bent, overweeg dan om door te lopen naar Punta Dogana. Je hebt vanaf hier prachtig uitzicht over het Bacino San Marco en iets verderop zie je het Dogepaleis en de Campanile.

Na dit stukje van de route moeten we naar de overkant zien te komen. Dat kan via de drukke brug, maar wij doen het anders: we gaan met de traghetto, die van Santa Maria del Giglio – San Gregorio (ook wel Campo del Traghetto – Calle Lanza). Dit is een soort gondel (de overtocht kost 2 euro en duurt zo’n 5 minuten) die je naar de overkant brengt. De gondel wordt bestuurd door twee gondeliers. Aan de overkant merk je meteen aan de drukte dat je in de buurt van Piazza San Marco komt. Je route loopt vanaf hier naar Palazzo Contarini del Bovolo. Ik raad aan dat via Campo Santo Stefano, Sant’Angelo en Campo Manin te doen. Vanaf Manin rechtsaf. Je kunt eventueel nog op een van de terrasjes neerstrijken en 10 euro uitgeven aan een paar drankjes. Beklim de Scala Contarini del Bovolo voor 10 euro en geniet van het uitzicht over de stad. Hier is het niet zo druk; de plek is niet erg bekend en de toren was lang gesloten voor restauratie.

Je vervolgt je weg naar de Chiesa Zanipolo. Het is wat verder lopen deze keer en je kunt er via verschillende routes komen. Je kunt ervoor kiezen om Piazza San Marco aan te doen en je niks van de drukte aan te trekken. Je kunt het ook omzeilen, net wat je wilt. De kerk ligt weer aan een prachtig plein. Bekijk de kerk van binnen: hier liggen veel doges begraven en het is een imposant bouwwerk. Kosten voor de entree ongeveer 3 euro en je mag foto’s maken. Als je de kerk hebt bekeken, loopt dan nog even langs Scuola San Marco naar het water. Je bent nu helemaal aan de andere kant van de stad en je kunt vanaf hier Isola di San Michèle zien liggen.

Avond

Je hebt nu rond 60 euro uitgegeven, veel van Venetië gezien en je buik rammelt. Tijd voor een hapje eten. Dat doe je het beste op het meest hemelse pleintje van de stad: Campiello del Remer aan het Canal Grande. Voor een habbekrats eet je lekker van het buffet en je krijgt er een glas wijn bij (of andersom). Dat is alleen mogelijk tijdens het ‘ Happy Hour’ tussen 17.00 en 20.00 uur. In 2012 kostte dat 5 euro. Ik reken nu voor het gemak het dubbele. Geen probleem trouwens, want als het goed is heb je dan nog 30 euro over. Dat geld kun je besteden aan een paar lekkere drankjes op een terras en/of een souvenir. Besteed je laatste 7,50 euro eventueel aan een tochtje op de vaporetto terug naar Piazzale Roma, afhankelijk van de pijn in je voeten.

Alternatief

Lukt dat allemaal niet bij het restaurant aan dat prachtige pleintje (het normale menu is behoorlijk prijzig), loop dan door naar Cannaregio om lekker uit eten te gaan. In deze wijk zijn verschillende restaurants te vinden waar men voornamelijk Italiaans spreekt (dus geen tourist trap) en waar je heerlijk kunt eten voor een normale prijs; dat moet lukken met je 40 euro. Veel van de restaurants hebben gezellige zitjes aan een van de kanalen. Vanaf hier kun je terugwandelen naar Piazzale Roma.

Tips om geld te besparen

  • Koop je etenswaren en drinken in de supermarkt (dit eet je op in een park, niet zittend op een brug of plein)
  • Ga niet met de vaporetto; een enkele rit kost 7,50 euro en een dagticket rond de 20 euro
  • Mijd de standaardroutes, daar bevinden zich de duurste winkels en restaurants
  • Koop geen souvenirs (tja, inkopper)
  • Vermaak je met al het prachtigs dat de stad biedt, zonder dat je ergens naar binnen gaat: lees ‘Venetie in steen gekerfd en kies een route die je langs de rode markeringen brengt en lees de bijbehorende verhalen.

Ten slotte … overweeg altijd om geld uit te trekken om de lokale economie te stimuleren. Er zijn genoeg manieren om de ’tourist traps’ te omzeilen en waar voor je geld te krijgen.

Het perfecte Venetiaanse pleintje

 

Categorieën: leuke weetjes

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 32 = 33

Pageviews voor omzetting: 32 Mastodon