Laatste update op 18 november 2017

Hoe controversieel kunst kan zijn, blijkt maar weer eens uit de Venetiaanse Biënnale van 2015. Kunstenaars weten wel vaker de vinger op een zere plek te leggen. Zo ook nu. Inzet van de controverse is de kunstinstallatie van de Zwitserse kunstenaar Christoph Büchel. Hij richtte de voormalige katholieke kerk Santa Maria della Misericordia in als moskee. Daar werd niet iedereen blij van.

De kerk is tegenwoordig in particuliere handen en voor de Biënnale werd de kerk verhuurd. Het idee van de kunstenaar is om aandacht te richten op de afwezigheid van moskeeën in het centrum van Venetië. In het licht van de geschiedenis van Venetië die sterk vervlochten is het met het Oosten, is een moskee minder ondenkbaar dan je zou verwachten.

Muslims praying in Misericordia (art installation 56th Biennale) - photo C. Büchel

Muslims praying in Misericordia (art installation 56th Biennale) – photo C. Büchel

Hoe dan ook. De installatie is als provocatie betiteld door de president van de regio Veneto. Hij is van mening het niet gaat om vrijheid van geloof, maar om het respecteren van de regels van een internationale kunsttentoonstelling. Alsof er regels bestaan voor kunst …

Als het dan toch gaat om het promoten van religieuze tolerantie is het idee andersom (een kerk in een voormalige moskee) stiekem ook wel iets om over na te denken. Zal dat net zo controversieel zijn?

Bron: artdaily.com

Links


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 1 = 1

Pageviews voor omzetting: 295 Mastodon