Laatste update op 8 mei 2020

De San Marco-basiliek ontdekken

De San Marco Basiliek in Venetië is van de iconen van Venetië. Samen met de Rialtobrug is het een van de trekpleisters. En inderdaad: alles goud wat er blinkt, maar als u denkt dat dit voor de inwoners van de stad was bedoeld, heeft u het mis. De kerk wat tot het begin van de 19e eeuw de privékerk van de doge.Tot 1807 om precies te zijn. Maar anno nu mag zelfs de toerist naar binnen. Gratis en voor niks.

Het religieuze centrum van de stad lag tot die tijd in de wijk ‘Castello’, in de uithoek San Pietro. De oudste delen van de kerk en de klokkentoren dateren uit de 7e eeuw. Meer lees je op The Venice Insider:

Zoveel moois

De entree van de basiliek is gratis, maar voor een paar highlights moet je wat extra betalen, namelijk voor de schatkamer van San Marco, de Pala d’oro en het museum op de bovenverdieping. Bezoek je ze allemaal, dan ben je rond de 10 euro per persoon kwijt (vol tarief). Ik vind ze allemaal de moeite waard, maar als je budget je in de steek laat, kies dan tussen de schatkamer of het museum. schatkamer = goud en relieken, museum = o.a. winkeltje, paarden, blik op de piazza.

Tips voor je bezoek

Een gewone tas mag mee naar binnen, maar een rugzak niet. Die kun je wel afgeven, maar dat doe je liever voordat je in de rij gaat staan. Beter nog kies je een moment uit waarop er helemaal geen rij is. Dat is vooral: ga niet in juni, juli of augustus.

  • bagage geef je eerst af bij de ‘garderobe’ Ateneo San Bassi (zie het kaartje van basilicasanmarco.it) – dus vóórdat je in de rij gaat staan
  • trek uit respect fatsoenlijke kleding aan; zeker je schouders moeten bedekt zijn, maar doe ook een wat langere broek aan en liever geen slippers
  • fotograferen en filmen mag niet (tja!). Mijn tip: gooi een camera over je schouders, zodat hij op je rug hangt. Fotograferen doe je dan ongemerkt met je smartphone. Vergeet niet het geluid uit te zetten.
  • hardop praten of uitleg geven wordt niet op prijs gesteld. Praat zachtjes of gebruik een app met uitleg + oordopjes
  • bezoek zeker het museum op de eerste verdieping; je kunt er mooie spullen zien, de échte paarden staan er ook en je kunt naar buiten met een blik op de piazza en piazzetta.
  • om 16.00 uur is de laatste “dodge-the-queue’-toegang, een kwartier later sluit de basiliek. Hier vind je de exacte openingstijden.


Basilica San Marco
Basilica San Marco
Categorieën: nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

28 − 19 =

Pageviews voor omzetting:  Mastodon