Laatste update op 8 mei 2020

Spreekt Giacomo Casanova tot je verbeelding? Onderneem dan een heuse Casanova-tocht door Venetië en ontdek waar Casanova zich ophield.

Aan de hand van informatie die ik over Casanova kon vinden, heb ik een bijzondere route door de stad samengesteld:

Op zoek naar Casanova

 • Piazza San Marco/Palazzo Ducale
  Niet te missen natuurlijk: Casanova zat gevangen onder het dak van Palazzo Ducale. En welke Venetiaan kwam nu niet regelmatig op Piazza San Marco?
 • Gokpaleizen Calle Larga XXII Marzo
  Casanova was gek op gokken. Het gebied tussen San Marco en Dorsoduro herbergde diverse gokhuizen. Casanova was er vaak te vinden om zijn geld over de balk te gooien. Zie ook Calle Vallaresso.
 • Antico Teatro Ridotto
  Een beroemd gokhuis uit de 18e eeuw waar Casanova regelmatig kwam. Nu “Il Salone del Ridotto”. Het etablissement was een prachtig decor voor de veroveringen van Casanova (geld en vrouwelijk schoon).
 • Calle Vallaresso
  Wie Casanova een beetje kent, weet dat hij aan het eind van zijn leven straatarm was. Ongetwijfeld één van de oorzaken was zijn gokgedrag. In Calle Vallaresso waren eeuwenlang gokhuizen waren gevestigd. Hij ging er graag naartoe om zijn geld over de balk te gooien. Vooral het Ridotto Theater was in zijn tijd een belangrijk gokpaleis.
 • Palazzo Bellavite
  In Palazzo Bellavite woonde de Venetiaanse dichter Giorgio Baffo, “dichter van de liefde”. Hij was een goede vriend van Casanova. Baffo was bovendien een minnaar van Giovanna Farussi: de moeder van Casanova. Het paleis dateert uit de 16e eeuw en is te vinden bij Campo San Maurizio. Tegenwoordig is het een studiecentrum en kantorencomplex.
 • Geboortehuis Giacomo CasanovaHet huis waarin Giacomo Casanova werd geboren, grenst aan de achterzijde van Palazzo Malipiero. In dit palazzo zou hij later jarenlang wonen alvorens hij naar het gevang moest. Hier deed hij kennis op van goed eten, goede wijnen en sociale etiquette. Een plaquette op de Calle Malipiero, een typische, nauwe Venetiaanse straat met rommelig metselwerk markeert zijn geboorteplaats.

  Calle Malipiero

  Calle Malipiero

 • Chiesa San Samuele
  In deze kerk trouwden de ouders van Casanova en Casanova werd hier gedoopt. In zijn kindertijd woonde hij hier de kerkdiensten bij. Op zijn negende verliet Casanova Venetië voor Padua. Zes jaar later keerde hij terug als leerling-priester. Zijn eerste preek hield hij in de San Samuele-kerk.
 • Palazzo Malipiero
  Het geboortehuis van Casanova grenst aan de achterzijde van Palazzo Malipiero. Casanova heeft een aantal jaren in dit paleis gewoond. Als vertrouweling van Malipiero verkeerde hij in de beste kringen van de stad. Hij leerde hier veel over goede wijnen, voedsel en de sociale etiquette. Maar, zoals op veel plekken waar Casanova kwam, hij gooide zijn eigen glazen in toen ontdekt werd dat Malipiero en hij dezelfde minnares hadden. In een verhaal over de arrestatie van Casanova wordt vermeld dat hij hiervoor in het gevang belandde waar hij zo spectaculair uit wist te ontsnappen. Overigens gaat er ook een verhaal dat Casanova zou zijn opgepakt wegens verdenking op hekserij (hij wist veel van alchemie). Het verhaal van gemeente Venetië zelf luidt nog anders. Lees de echte reden van de arrestatie van Giacomo Casanova ». Casanova zal er niet wakker van hebben gelegen: hij werd vaker gearresteerd om het een of ander voor het eerst in 1743 in Venetië; ook later in het buitenland zet die trend zich voort.

  tuin Palazzo Malipiero

  tuin Palazzo Malipiero

 • Calle de le Muneghe
  Aan de Corte de le Muneghe die aan de calle grenst was ooit het thuis van Casanova’s oma, Marzia Baldissera in Farussi. Casanova werd vanaf zijn achtste jaar door zijn oma opgevoed; zijn moeder was als actrice vaak van huis. Toen zijn vader stierf werd hij door zijn oma in huis genomen.
 • Ponte delle Tette
  De fameuze ‘Tietenbrug’ ligt in het voormalige red-light district van Venetië. Casanova bezocht dit district met regelmaat, op zoek naar een nieuwe fling.
 • Cantina do Spade »
  Dit wijnlokaal vind je weggestopt, ergens in een steegje in sestiere San Polo. Men serveert typisch Venetiaanse cicchetti en heerlijke wijnen. Casanova bezocht dit etablissement om met zijn romantische verovering te dineren.
 • Ca’ Bragadin e Carabba » Casanova gebruikte het paleis Bragadin e Carabba aan de Calle della Regina als zijn toevluchtsoord in de tijd dat senator Matteo Bragadin zijn beschermheer was. Volgens Wikipedia is het overigens goed mogelijk dat deze senator zijn daadwerkelijke vader was, in plaats van Gaetano Casanova wiens achternaam hij kreeg. Overigens wordt er ook wel beweerd dat Michèle Grimani zijn biologische vader was.De adellijke familie Bragadin boogt op de successen van de fameuze legerleider Marcantonio Bragadin. Die stierf in 1571 op gruwelijke wijze na een belegering door van elf maanden van de stad Famagusta op Cyprus. Hier lees je het verhaal van Bragadin ». De familie bezat verschillende gebouwen in Venetië, waaronder het paleis ‘Ca’ Bragadin e Carabba’. Tegenwoordig is er een hotel in gevestigd.Casanova ontmoette Matteo Bragadin voor het eerst in 1746. Toen hij ernstig ziek werd, werd hij door Casanova geholpen. Bragadin was hem zo dankbaar dat hij bevriend bleef en hem als zijn zoon zag. Het verhaal gaat dat Casanova bij de nabije Chiesa Santa Maria Mater Domini wachtte om in het geheim een van zijn jonge aanbidsters te ontmoeten van de adellijke Marchetti-familie. Ook zou hij tijdens festiviteiten en of een bal andere aanbidsters hebben ontvangen in het huis. Hierin bevindt zich een tot op de dag van vandaag goed verborgen geheime deur waardoor Casanova ongestoord kon verdwijnen. Helaas waren zijn frequente contacten met de adel uiteindelijk wel de reden dat Casanova op advies van Bragadin Venetië verliet, in afwachting van betere tijden. ie ook: Casanova Commedia Musicale ».
 • Calle Luigi Torelli Detta de la Cavallerizza – Calle della Gorna
  De Calle Torelli heet voluit Calle Luigi Torelli Detta della Cavallerizza. Casanova werd aangehouden in een appartement aan de Calle della Gorna, die aan deze straat grensde. Die straat bestaat niet meer, want het maakt nu deel uit van het ziekenhuis. Hij woonde van maart 1755 tot aan zijn arrestatie 25 juli 1755 aan de Calle delle Gorna.Aan de Calle Torelli Cavallerizza stond vroeger een manege waar zo’n 70 paarden op stal stonden. Daar verwijst de straatnaam nog steeds naar.
 • Caffè Florian
  Een van de favoriete cafés van Casanova, waarschijnlijk omdat het de enige café was in de 18e eeuw in Venetië waar vrouwen ook werden bediend. Het is een van de oudste cafés ter wereld.
 • Caffè Quadri
  Hier verdiende Casanova gedurende een korte periode zijn geld als violist.
 • Palazzo Soranzo
  Hier speelde Casanova tijdens een driedaags huwelijksfeest als violist. Na dit feest redde hij het leven van Bragadin, die hem daarna in huis nam. Vervolgens nam het leven van Casanova een vlucht van violist tot gentleman.
 • Barbaria de le Tole
  In dit pand woonde Casanova tot kort voordat hij uit Venetië moest wegvluchten. Hij woonde hier met zijn geliefde Francesca Buschini en haar moeder.

Meer over Giacomo Casanova


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

39 − = 33

Pageviews voor omzetting: 2806 Mastodon