Laatste update op 8 mei 2020

Een route die voert langs en over verschillende bruggen met historische waarde in Venetië. Neem de Rialtobrug als begin- of eindpunt en loop de route naar keuze links- of rechtsom (maar je kunt natuurlijk ook een andere brug als beginpunt kiezen).

Je kunt de route het beste over meerdere dagen verdelen, anders wordt het een wel erg stevig doorstappen. Tip: neem de traghetto San Sofia voor de oversteek over het Canal Grande tussen Ponte delle Tette en Ponte Chiodo. Klik op de titel in het onderstaande kaartje om de route in een grotere map te openen.

 1. Ponte di Rialto
  De Rialtobrug is naast de Brug der Zuchten ongetwijfeld de bekendste brug van Venetië. Vroeger was het een houten brug die kon worden opgehaald zodat ook grotere schepen verder konden varen. Deze eerste brug is gebouwd in 1264. De brede, stenen brug dateert uit 1591. Aan weerszijden vind je winkeltjes met souvenirs en andere prullaria. De brug steunt op ruim 6.000 palen en is ontworpen door Antonio da Ponte (let op de leuke woordspeling). Vlakbij de brug staat het Palazzo dei Camerlenghi, een gebouw met wat merkwaardige decoraties die terugverwijzen naar de lange tijd die het duurde voordat de Rialtobrug in zijn huidige vorm werd gebouwd. Vergeet niet om die ook even te bekijken.
 2. Ponte delle Tette Ponte delle Tette betekent letterlijk Tietenbrug. Het is een kleine brug die zijn naam dankt aan prostituees die werden aangemoedigd op deze brug of vanaf balkons in de buurt hun koopwaar te ontbloten om zo klanten te trekken. De bedoeling was om te proberen de in die tijd groeiende homoseksualiteit tegen te gaan. De naam van de straat Rio Terà delle Carampane (vroeger was dit een kanaal) houdt verband met de vroegere functie van red light district van deze buurt: carampane betekent straatwerker. Overigens konden gestudeerde courtisanes tot 60x boven het standaardtarief van de carampane rekenen voor hun diensten.
 3. Ponte Chiodo Een bijzondere brug: het is tegenwoordig de enige brug zonder leuning in Venetië. Hij wordt dan ook ‘Brug zonder leuning’ genoemd en is onder die naam veel bekender. De brug is in 1780 gebouwd als privébrug naar Pallazo Chiodo.
 4. Ponte dei Tre Archi De enige brug in Venetië met meer dan één boog. Tenminste … zo staat deze brug bekend. Eigenlijk klopt het niet, want in ieder geval di San Lorenzo (brug 13 uit deze route) heeft ook drie bogen: een grote en twee kleine (vrijwel onder water tegenwoordig).
 5. Ponte degli Scalzi De brug nabij het treinstation Santa Lucia werd eerst van ijzer gemaakt in 1860. De huidige brug dateert uit 1934.
 6. Ponte della Costituzione De brug die Piazzale Roma verbindt met Cannaregio. Via deze brug gaan velen de stad in, richting Piazza San Marco. De brug heet ook ‘Ponte di Calatrava’. Het is de vierde brug over het Canal Grande, geplaatst in 2007.
 7. Ponte dei Pugni De ‘Ponte dei Pugni’is een brug met een verhaal. Je vindt de brug in Dorsoduro, bij Campo San Barnaba. Sinds rond 1600 werden op de brug vuistenoorlogen uitgevochten door rivaliserende clans uit de stad. De bedoeling was dat je je opponent in het kanaal wist te meppen (denk: koud water, gebruikt als riool).In die tijd had de brug nog geen leuning. Ponte dei Pugni staat dan ook voor ‘Brug van vuisten’. Bekende vechtende clans waren de Castellani-clan en de Nicolotti-clan.
 8. Ponte dell’ Accademia Daar waar de Rialtobrug vroeger van hout was, is de Accacemiebrug dat tegenwoordig. Vroeger was de brug van ijzer (gebouwd in 1854). De huidige brug van hout is gebouwd in 1932.
 9. Ponte della Paglia Het Mariabeeld van deze brug begroet boten die de brug naderen. Het beeld dateert uit 1583 en wordt gezien als het heiligdom van de gondelier
 10. Ponte dei Sosperi De Brug der Zuchten: de legende wil dat gevangenen na hun vonnis via via de brug naar hun cel werden gebracht; ze zuchtten als ze via de kleine raampjes in de brug voor een laatste keer een blik op de lagune konden werpen. Waarschijnlijk is dit verhaal ontsproten aan het fantasierijke brein van Lord Byron.
 11. Ponte De L’Arco De eerste stenen brug in Venetië.
 12. Ponte di San Lorenzo
  Eind 14e eeuw werd vanaf deze brug het relikwie van het Heilige Kruis tijdens de processie van Scuola naar de kerk San Lorenzo, per ongeluk door de menigte in het water geduwd. De legende wil dat het relikwie niet zonk, maar bleef drijven: ‘Het wonder van het Heilige Kruis’. Verschillende broeders probeerden het heilige voorwerp tevergeefs te pakken te krijgen, maar het dreef steeds een andere kant op, totdat het uiteindelijk de leider van de broederschap, Andrea Vendramin (grootvader van de gelijknamige doge Andrea Vendramin van 1476-1478?) lukte om het relikwie op het droge brengen. Dit was dezelfde Andrea die het relikwie als hoofd van Scuola Grande di San Giovanni Evangelista in ontvangst had genomen in 1369. Prachtig verhaal, nietwaar?
  Gentile Bellini maakte van deze gebeurtenis een bekend schilderij: Miracolo della Croce caduta nel canale di San Lorenzo (het mirakel van het kruis dat in het kanaal van San Lorenzo viel). Hij zette het weliswaar in zijn eigen tijd (eind 15e eeuw), met links op het schilderij Caterina Cornaro, en rechts waarschijnlijk zichzelf met zijn familie. Zie de foto hieronder. Meer over dit verhaal en het schilderij vind je op het Wikipedia-artikel (Engels).
  Als je het schilderij vanuit hetzelfde perspectief wilt bekijken als die van de schilder, loop dan iets door naar Ponte Lion en kijk richting Ponte di San Lorenzo. Na ruim 500 jaar kun je nog verschillende herkenningspunten aan de gebouwen zien. Het (enorm grote) schilderij van Bellini kun je bewonderen in Gallerie dell’Accademia.
 13. Ponte Cavallo
  Deze brug is vernoemd naar het beeld van Colleoni op het plein van de aangrenzende kerk. Met de kerk aan je rechterhand kunt je rechtsonder aan de brug een bas-reliëf vinden met een afbeelding van Maria met Jezus uit 1615. Maria is afgebeeld als koningin van de hemel (ze draagt een kroon en er zijn sterren afgebeeld). Als het water laag genoeg staat kun je in de onderste band ouderwetse gondels zien (met een overkapping). Het lijkt erop dat dit kleine heiligdom speciaal voor de gondeliers is aangebracht.

Vanuit hier loop je terug naar Rialto om de route af te sluiten.

schilderij met Caterina Cornaro: Gentille Bellini - Miracolo_della_Croce_caduta_nel_canale_di_San_Lorenzo Cornaro

schilderij met Caterina Cornaro: door Gentille Bellini – “Miracolo_della_Croce_caduta_nel_canale_di_San_Lorenzo”

Links

lijst met bruggen in Venetië per sestriere (it) »

Aan te bevelen boek: Bridges of Venice, Walking Tours, door James Broos


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 4 = 4

Pageviews voor omzetting: 1112 Mastodon