Laatste update op 8 mei 2020

Het is een van de grootste misverstanden over Venetië; dat het er duur zou zijn. Dat hoeft ook helemaal niet, want toeristen overstromen de stad vaker dan acqua alta.

Voor eten en drinken kun je in Venetië prima terecht op een terrasje, bij een restaurant, barretje of wijnlokaal. De prijzen zijn er goed betaalbaar, in tegenstelling tot wat veel mensen denken.

Eten en drinken

Spritz Aperol

Spritz Aperol

Voor een lekker glas witte of rode wijn betaal je ongeveer € 3,- tot € 3,50 euro. Daarvoor krijg je bijvoorbeeld een Pinot Bianco, Grigio of Chardonnay. Voor een glas bier betaal je ongeveer € 2,50 tot € 3,- (een halve liter kost circa € 5,-). Voor een Spritz – lekker verfrissend! – betaal je ongeveer € 4,-. Probeer dat maar eens in Amsterdam! Aanrader: Spritz bij Caffè dei Frari.

Ook voor een maaltijd hoef je geen exorbitant bedrag neer te leggen. Een mooi bord spaghetti of een baccalà mantecato alla Veneziana (stokvis, jummy!) kost rond de €12,-. Bij sommige restaurants betaal je apart voor de ‘coperto’, het bestek (€ 2,50). Voor een overheerlijke, rijkelijk belegde sandwich – trammezzino – betaal je zo’n € 2,50. Goedkoper kan! Drink en eet dan staand aan de bar. Zodra je ergens gaat zitten, betaal je namelijk meer vanwege de bediening.

Ben je in de gelukkige omstandigheid dat je een Venetiaan in je groep hebt, laat die dan bestellen. De “lokalen” krijgen een betere prijs. Altijd handig als je een avond gaat borrelen in een Venetiaanse bar.

Picknicken? In het park!

Natuurlijk zijn er mensen die liever toch willen picknicken, misschien omdat ze het gezellig vinden of gewoon omdat het goedkoop is. Het is alleen niet de bedoeling dat je op een bankje of op straat gaat zitten om je lunch te nuttigen. Wil je picknicken, ga dan naar de giardini pubblici (“publieke tuinen”) een park waar je lekker kunt gaan zitten. Koop je eten en drinken gerust bij de lokale supermarkt; de prijzen zijn er normaal.

Ga liever ook niet op de traptreden van de brug zitten, want daarmee doe je de lokale bevolking geen plezier: het is namelijk een doorgang. Voorkom dus dat je bruggen blokkeert.

Het kán wel duur

Logischerwijs is het duurder als je ergens rond de hotspot Piazza San Marco op een terras plaatsneemt. Ga je op zo’n terras zitten op het plein, dan moet je rekenen op zo’n € 7,50 voor een kop cappuccino. Je krijgt er wel livemuziek bij.

Musea ook prima betaalbaar

Toegangskaart Zanipolo

Toegangskaart Zanipolo

Ook de entreeprijzen van de musea vallen erg mee, zeker als je een museumkaart koopt. Hoe dan ook, veel kerken kun je gratis van binnen bekijken. De grotere, zoals Madonna dell’Orto, de Basilica SS. Giovanni e Paolo en de Frari-kerk, vragen een bescheiden bedrag aan entree, van circa € 2,50 tot € 3,00. Het Museo Storico Navale Venezia is werkelijk spotgoedkoop met een entreeprijs van € 1,55 (prijspeil 2012). Je kunt op de campanile van het pizza San Marco voor rond de € 8,-. Ook dat is in verhouding niet veel. Je gaat met een lift omhoog en kunt zelf bepalen hoeveel tijd je boven doorbrengt*. Als je alles van de San Marco Basiliek wilt zien, ben je zo’n € 10,- kwijt (vergelijk het Rembrandt-museum met een entreeprijs van € 17,50). Ook de Galleria dell’Accademia mag je niet missen; hier hangen veel belangrijke schilderwerken. De entree is circa € 14,-; je krijgt echt waar voor je geld. Een andere, niet te missen bezienswaardigheid is de Scuola Grande di San Rocco (ook zo’n € 8,- entree).

Museumkaart

Voor zo’n € 25,- euro koop je een museumkaart (zes maanden geldig) en daarmee kun je een aantal belangrijke musea bezoeken:

 • Palazzo Ducale (dogepaleis)
 • Museum Correr
 • Nationaal archeologisch museum
 • Biblioteca Nazionale Marciana
 • Ca’Rezzonico (Venetië in de 18e eeuw, los entreekaartje 11,50 euro)
 • Palazzo Mocenigo
 • Casa Carlo Goldoni
 • Ca’Pesaro
 • Glasmuseum Murano
 • Kantmuseum Burano
 • Natuurhistorisch museum

* Overweeg ook eens om niet voor de campanile van het Piazza San Marco te kiezen, maar voor de toren van San Giorgio Maggiore. Je krijgt dan een prachtig uitzicht op Venetië én de campanile voorgeschoteld. Het is goedkoper én het is minder druk.

Alle musea van de museumkaart bekijken, dat lukt je niet in één dag. Goede reden om wat langer te vertoeven in de sprankelende waterstad.

PS Zelfs het vliegticket kun je erg voordelig te pakken krijgen als je een beetje goed oplet (vanaf zo’n € 45,-, Transavia).


12 reacties

R. van Amstel · 30/10/17 op 10:49

Voor een bezoek aan San Michele/Cimitero van Venetië heb ik een kopietje van het kaartje op uw website gemaakt. Dat bleek toch niet zo exact te zijn. Bij het begin van de begraafplaats staat echter een bord waarop alle bijzondere graven staan aangegeven. Ik heb daar foto’s van gemaakt. Iets om aan uw website toe te voegen?

  Helma · 30/10/17 op 10:50

  Heel graag. Over welk kaartje (welke pagina) gaat het specifiek (ik vind het zo gauw niet). Ik pas het graag aan en als ik een foto met aanwijzingen kan plaatsen, graag!

Robinson · 26/10/16 op 10:43

Dankzij deze site de Ponte de le Tette bezocht, in ons recente bezoek aan Venetië. Vanwege ‘t verhaal eromheen.
Verder leuke achtergrondinfo’s.
Dank. Leuke aanvulling op onze Capitool-reisgids.

  Helma · 29/10/16 op 10:44

  ? Dank! Leuk dat de site écht een aanvulling kan zijn. Groot compliment)))

Johan · 16/10/16 op 10:42

Helma,

We hebben net een vlucht en een hotel geboekt. Drie dagen Venetië in de laatste week va maart 2017. Venetië was nog een oude wens. Vandaar. En over de kosten: Als ervaren reizigers weten we dat geen enkele stad duur hoeft te zijn. Als je de weg maar weet en je je vooraf goed informeert. Onze eerste stap – door jou niet genoemd – was in dit geval het kiezen voor een hotel dat niet in Venetië zelf ligt, maar 20 minuten er buiten. Je hebt dan een van alle gemakken voorziene suite voor maar een fractie van de prijs die voor een klein kamertje in het centrum wordt gevraagd. Dus wil je wat goedkoper: begin dan met het kiezen van een hotel langs lijn 5. Die bus rijdt alleen tussen 01:30 en 04:00 niet, en brengt je binnen 20 minuten van hotel naar centrum.

  Helma · 16/10/16 op 10:43

  Hallo Johan,

  Fijn dat je de moeite neemt om te reageren op dit artikel. En je hebt natuurlijk gelijk: hoe verder van het centrum af, hoe goedkoper je zit. Dank je wel voor deze aanvulling en natuurlijk een superfijn weekend in Venetië toegewenst. Heerlijk vooruitzicht.

  Jurgen · 25/04/17 op 10:47

  Johan, Helma,

  Hebben jullie tips van adressen waar je goedkoper maar toch lekker kunt eten? En eventueel adres van supermarkt?
  Alvast dank.

  Helma · 28/05/17 op 10:48

  Hoi Jurgen,

  Je kunt bijvoorbeeld in de wijk Dorsoduro aan de Zattere gaat zitten. Of je gaat naar de wijk Cannaregio, lekker op een terrasje naast een van de kanaaltjes. De restaurants hanteren daar normale prijzen. Winkels vind je op verschillende plekken (Coop). Als je googelt op ‘coop in venezia’ krijg je een goede indruk.

Frits Langerak · 22/06/16 op 10:36

Het eten en drinken is zeker duur. Voor een blikje cola betaal je in de goedkoopste Chinese snackbar € 4,50. elders duurder. Voor een piccolo biertje al € 4,50 en voor een flesje € 6,00
Een cappuccino minimaal € 5,50
Een slechte pizza voor € 9,50

  Helma · 23/06/16 op 10:37

  Dag Frits,

  Weet je zeker dat je voldoende meters van de toeristische routes af zat? In de reguliere restaurants moet je echt niet meer dan 5 euro voor een halve liter bier betalen. En dat is niet duur. Dat een spotgoedkope pizza niet lekker is, tja, daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Enne … Chinese snackbar, eerhm … :-s

  De cappuccino drink je het best staand aan de bar; dat is het goedkoopst. Enne, niet meer na 11.00 uur ’s ochtends hé!? http://www.culy.nl/inspiratie/italiaanse-koffiegebruiken-en-waarom-drinken-ze-cappuccino-alleen-s-ochtends/

  Frits Langerak · 31/12/16 op 10:45

  We kochten in een achteraf-straatje in een snackbar een cola. Je ziet veel zogenaamde goedkope restaurantjes die door Chinesen zijn overgenomen. Venetie is gewoon een grote afzetterij.

  Helma · 04/01/17 op 10:45

  In achterafstraatjes zitten geen goedkope restaurantjes die door Chinezen zijn overgenomen. ? Het ontgaat mij overigens waarom je in Venetië bij een snackbar iets zou willen kopen. Mijn tip: koop een blikje cola gewoon in de supermarkt in Venetië. Er zijn een aantal supermarkten en ze hanteren gewone prijzen. En wil je lekker eten, zoek dan niet per se naar een pizzeria die pizza’s voor 9,50 verkoopt. Ik bedoel … sommige dingen moet je gewoon niet willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 3 = 2

Pageviews voor omzetting: 5035 Mastodon