Laatste update op 18 november 2017

Je kunt uit verschrikkelijk veel dingen kiezen om te doen in Venetië. Maar wat kies je als je maar beperkt de tijd hebt en deze niet wilt verdoen met lange wachtrijen? Uit de drukte kun je echte sfeer proeven in de Scuola Grandi di San Rocco, dé aanrader voor iedereen die maar kort in Venetië is.

Je krijgt drie vliegen in één klap:

  • 60 (!) werken van de beroemde schilder Tintoretto
  • grandeur in de overtreffende trap
  • entree voor een schappelijke prijs, maar geen mensenmassa’s (toegang circa acht euro per persoon)

Heilige Rochus

De Scuola San Rocco, gesticht in 1478, is gewijd aan de Heilige Rochus, de pestheilige. San Rocco werd aangeroepen tegen pestepidemieën. Hij werd rond 1350 geboren en hij verpleegde zieken, waaronder mensen die aan de pest leden. Van San Rocco wordt gezegd dat hijzelf de pest kreeg en dit overleefde. Uiteindelijk stierf hij in een gevangenis in Frankrijk. In de scuola in Venetië staat een urn met zijn (vermeende) relieken in de Sala Grande op de bovenverdieping. De relieken zouden in 1485 plechtig zijn overgebracht van Montpellier naar Venetië. Er zijn ook relieken van hem in andere kerken in Europa te vinden.

Toegangskaart Scuola Grande di San Rocco

Toegangskaart Scuola Grande di San Rocco

Scuola di San Rocco: slim geverfd

Tintoretto (najaar 1518 – 31 mei 1594) was een Venetiaans kunstschilder. Hij is vooral beroemd van ‘Het Paradijs’ in Palazzo Ducale, het grootste schilderwerk ter wereld. Maar Tintoretto’s werk bewonder je het best in de Scuola Grande di San Rocco. Hij was er jaren zoet met een grote opdracht en schilderde meer dan 60 grote werken voor dit gebouw tussen 1564 en 1588. Erg populair was hij niet onder zijn medekunstenaars. Dat kwam omdat hij vaak onder hun prijs doorging, waardoor hij regelmatig een opdracht voor de neus van een ander wegkaapte.

Ook voor de San Rocco ging hij op slinkse wijze te werk; hij kreeg deze opdracht namelijk door bij de acquisitie van het werk meteen een grote plafondschildering die hij al klaar had, gratis aan te bieden. Uiteindelijk is hij ook lid van de scuola geworden en heeft hij zelfs nog in het bestuur gezeten. Er zijn ook verschillende werken van hem te vinden in de Galleria dell’Accademia. Eén van zijn werken in Scuola San Rocco heb ik gelinkt aan het gedicht ‘Consummatum Est‘ van Willem de Mérode.

Grandeur

Scan uit de brochure van Scuole di San Rocco voor een indruk:

Scuola Grande di San Rocco interieur, Venice

Scuola Grande di San Rocco interieur, Venice

Scuola Grande di San Rocco

Scuola Grande di San Rocco

Links

website Scuola Grande di San Rocco
Kunstreis.com – Scuola Grande di San Rocco


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 63 = 65

Pageviews voor omzetting: 864 Mastodon