Laatste update op 14 september 2018

Venetië heeft een geheel eigen keuken. Terwijl Spanje bekend is van tapas en Italië van pasta, heeft de stad Venetië zo haar eigen keuken met chicchetti, carpaccio (jaja), trammezzini en heerlijke gerechten als sarde in saòr en baccalà mantecato. Smullen!

Hier lees je hoe jij in Venetië op z’n Venetiaans kunt smullen.

Ochtend

Staand in een koffiebar neem je een sterke espresso of een overheerlijke Italiaanse cappuccino (die laatste niet meer na 11.00 uur, want dat “heurt” niet). Neem er een lekker een zoet chocoladebroodje bij. Eet smakelijk.

Krijg je rond een uur of elf trek? Neem nog een kop koffie en kies de tramezzino met tonijn en ei (al tonno e uovo) of die met mortadella, tomaat en rucola (con mortadella, pomodori e rucola). Tramezzini zijn overheerlijke, rijk belegde sandwiches (witbrood). Kun je er weer even tegen!

Tramezzini (Ceron, Flickr)

Tramezzini (Ceron, Flickr)

Lunch

Geen lunch zonder een glaasje wijn. Uiteraard kies je voor een Veneto-wijn, bijvoorbeeld de Pinot Grigio. Er is niets op tegen om lekker uitgebreid te lunchen. Begin bijvoorbeeld met het typische gerecht ‘sardientjes in zuur’ (sarde in saòr) en kies daarna voor een spaghetti sepia (zwart van inktvisinkt) of spaghetti vongole (met kokkels). Nog ruimte voor een toetje, dan kies je voor tiramisù …of een amandelkoekje bij je koffie. Wist je dat tiramisù daadwerkelijk uit de Veneto-regio komt? Het toetje kreeg de naam ’tirame su’ (pep me op) in een restaurant in Treviso.

overheerlijke chiccheti bij Caffé di Frari

overheerlijke chiccheti bij Caffé di Frari tegenover de Frari-kerk

Borreluur: chicchetti

Voor het gemak ga ik er even vanuit dat het vrijdagmiddag is. Tijd om na het werk even lekker te borrelen met de Venetiaanse versie van tapas: chicchetti bij je alcoholische versnapering. Dat zijn overheerlijke, betaalbare kleine hapjes voor de smulpaap. Bijvoorbeeld de polpette (gehakballetjes) zijn niet te versmaden.

En de alcohol? Spritz Aperol is een prima keuze. Je gaat daarvoor naar een zogenaamde ‘bàcari’, waar je de Venetianen kunt ontmoeten.

Wil je wat van die heerlijke Venetiaanse smaken meenemen naar huis, ga dan eens langs bij Vizio Virtù. Dat is het winkeltje van een chocolatier in Castello die werkelijk prachtige en overheerlijke dingen maakt van dat zachte goud. De pralines zijn kleine kunstwerkjes op zich.

Diner

Een drankje zónder een versnapering, dat kennen ze niet in Venetië

Een drankje zónder een versnapering, dat kennen ze niet in Venetië

Geen ruimte meer over? Geen nood, in Venetië eet je niet om half zes, maar een paar uur later. Tegen die tijd heb je wel weer een plekje over voor al dat heerlijks dat Venetië biedt. Uiteraard begin je met een puur Venetiaans gerecht: de carpaccio. Neem daarna de stokvis, baccalà mantecato, met brood. Vervolgens kies je je hoofdgerecht en als je bedenkt dat Venetië zelfs getrouwd is met de zee, dan weet je dat het eten ook daar vandaan moet komen. Kies bijvoorbeeld dagverse vis, zo van de Rialtomarkt. Vergeet niet om er een flesje wijn bij te bestellen! Als toetje neem je Italiaans ijs of de overheerlijke cocktail scroppino (sgropìn volgens het Venetiaanse dialect) of een Bellini. Goede bekomst!

Wil je later ’s avonds nog op stap, zorg er dan voor dat je een Venetiaan in je gezelschap hebt. Laat hem/haar de drankjes bestellen, dan spaar je een boel geld uit (toeristen betalen nu eenmaal meer … soit).


1 reactie

Laura Cordero · 14/01/18 op 21:24

Hi Helma, I wish we had known about this website earlier! I love the the information you’ve posted on stories, facts and tidbits on Venice that I’ve never heard before. The connections between art, history and travel and just perfect. It was such a pleasure meeting you in Venice and learning about your book. Fantastic work! I hope we can meet again one day in the future. All the best from Laura and Victor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 + 2 =