Laatste update op 16 maart 2025
Het relikwie van het Heilige Kruis werd bij deze brug (eind 14e eeuw) per ongeluk door de menigte in het water geduwd tijdens de processie van de scuola naar de kerk van San Lorenzo. De legende is dat het relikwie niet zonk, maar bleef drijven: ‘Het wonder van het Heilige Kruis’.
Verschillende broeders probeerden het heilige voorwerp tevergeefs te pakken te krijgen. Het liet zich niet pakken, was te zwaar of dreef een andere kant op, totdat het uiteindelijk de leider van de broederschap, Andrea Vendramin lukte om het relikwie op het droge brengen. Dit was dezelfde de man die het relikwie in 1369 als hoofd van Scuola Grande di San Giovanni Evangelista in ontvangst had genomen. Hij was bovendien de grootvader van de latere, gelijknamige doge Andrea Vendramin (doge van 1476-1478).
Gentile Bellini maakte van deze gebeurtenis een bekend schilderij: Miracolo della Croce caduta nel canale di San Lorenzo, oftewel het mirakel van het kruis dat in het kanaal van San Lorenzo viel. Belline zette de gebeurtenis in zijn eigen tijd, eind 15e eeuw, met links op het schilderij Caterina Cornaro, en rechts waarschijnlijk zichzelf met zijn familie. Zie hieronder.

schilderij met Caterina Cornaro: door Gentille Bellini – “Miracolo_della_Croce_caduta_nel_canale_di_San_Lorenzo”
Als je het schilderij vanuit hetzelfde perspectief wilt bekijken, loop dan door naar Ponte Lion en kijk richting Ponte di San Lorenzo. Na ruim 500 jaar kun je nog verschillende herkenningspunten aan de gebouwen zien. De brug zelf is veranderd; het heeft tegenwoordig maar één boog meer. Het – enorm grote – schilderij van Bellini kun je bewonderen in Gallerie dell’Accademia. Als je goed kijkt, zie je rechts in beeld een donkere Afrikaanse man, waarschijnlijk een moor. De aanwezigheid van een moor in een familie betekende rijkdom en luxe. Moren waren meestal bediendes of entertainers. Op een enkel schilderij kun je ze ook afgebeeld zien als gondelier.
Er is nog iets bijzonders te vertellen over het schilderij. Algemeen wordt aangenomen dat Caterina Cornaro een van de knielende dames is, maar volgens mij is dat een misvatting. Ik denk dat de koningin links is afgebeeld (staand, biddend). Ik zag de uiterlijke overeenkomst toen ik het (enorme) schilderij bekeek in Galleria Dell’Accademia. Ik ben naar bewijzen gaan zoeken en deze Italiaanse website bevestigde mijn vermoedens.
Als je Cornaro op de beide schilderijen van Bellini vergelijkt, zie je de overeenkomsten vanzelf. Wat denk jij, is het de eerste of de tweede dame van links?
Meer over dit verhaal en het schilderij vind je op het Wikipedia-artikel (Engels).
0 reacties