Laatste update op 18 november 2017

Pietro Tradonico (ook wel Gradonico of Gradenigo), analfabeet, was de dertiende doge van Venetië. Hij was maar liefst 27 jaar doge in de periode 837-864. Dat is een zeer lange periode voor een doge. Na Francesco Foscari en Domenico Contarini was hij het langst in functie. Hij is degene die voor het eerst gekroond werd met een dogemuts, de ‘corno dogale’.

Toen hij doge werd doorbrak hij daarmee de hegemonie van de Participazio’s die van 807 tot 837 het dogeschap in handen hadden (drie doges). Tradonico kreeg als eerste doge een muts (de corno) als kroon aangeboden door non Morosini van de abdij van de San Zaccaria-kerk. Met zo’n corno werden voortaan alle doges gekroond. De corno werd ieder jaar op 13 september gedragen tijdens de processie naar de San Zaccaria.

Idee van Agostina Morosini

De geletterde Giustina Renier Michiel, kleinzoon van Doge Paolo Renier (1779-1789), vertelt in zijn boek “Oorsprong van de Venetiaanse feesten” dat het de abdis van het klooster van San Zaccaria, Agostina Morosini was die de doge het idee gaf om een kostbare geborduurde kroon te dragen. Het idee was dat de doge duidelijk te onderscheiden moest zijn van het gepeupel.

De eerste corno had een ander uiterlijk dan het voorbeeld zoals we dat tegenwoordig kennen met de opstaande punt aan de achterkant. De kroon werd door de jaren heen steeds veranderd en verfraaid. Men gebruikte goud, zilver, brokaat, fluweel, scharlaken, witte zijde, edelstenen en parels om de kroon te versieren. De kroon hoefde niet te worden afgenomen in de kerk.

Vermoord

Tradonico werd vermoord op de Riva degli Schiavoni bij de toegang tot Campo San Zaccaria op 13 september 864 toen hij terugkwam van de vespers in de San Zaccaria-kerk. Hij werd door dolksteken omgebracht. Na zijn dood ging de processie daarom voortaan niet meer via de Riva degli Schiavoni naar de San Zaccaria-kerk. In plaats daarvan werd een route langs de Via Filippo e Giacomo gekozen. Na 1172 werd de datum van het bezoek aan de kerk gewijzigd en vond de processie plaats op de Eerste Paasdag. Dit gebruik werd gehandhaafd tot en met de laatste doge in 1797, Ludovico Manin.

Doge Foscari knielt voor San Marco

Doge Foscari knielt voor San Marco

Zie ook ‘Il corno dogale‘.


0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 2 = 6

Pageviews voor omzetting: 21 Mastodon