Laatste update op 18 november 2017
Een fraai beeldhouwwerk versiert de rechterhoek van de zuidgevel van het dogepaleis. Het is gemaakt door Filippo Calendario, een bekende Venetiaanse architect. Het beeldhouwwerk is van heel dichtbij te bekijken vanaf de Ponte di Paglia en het beeldt Noach in dronkenschap uit. Nu is het leuke dat de Ponte di Paglia (‘de gondeliersbrug’) juist die brug is waarop de mensen samendrommen om een blik op de Brug der Zuchten te werpen. Maar niemand ziet het prachtige hoog-reliëf; het wordt finaal gemist in de ijver van de toeristen om, soms met ellebogenwerk, een blik op de wereldberoemde brug te werpen.
De foto hieronder geeft een indruk van de situatie. Als je op de brug staat en het kanaal inkijkt, zie je de beroemde Brug der Zuchten in de schaduw. Daar op de hoek rechtsonder van het dogepaleis, bijna op ooghoogte, zie je Noach en zijn drie zonen. Best jammer dat iedereen het kunstwerkje mist. De gondeliersbrug is trouwens ook de brug waar Willem de Mérode en Bram Corbijn van Willenswaard in de
gondel onderdoor varen als ze in Venetië zijn.
De mensheid vervloekt
Na de zondvloed bebouwen Noach en zijn zonen de vruchtbare grond met druivenranken. Als de druiven geoogst, geperst en gegist zijn, drinkt Noach van de wijn. Hij wordt dronken en hij valt in slaap zonder deken. Vervolgens ontdekken zijn zoons Sem, Cham en Japhet dat hij naakt is. Het kunstwerk laat Noach zien die wijn uit de bokaal morst. Een van de zonen heeft de naaktheid van zijn vader bedekt met een kleed. Cham, de jongste, maakt zijn vader belachelijk en wil het kleed van hem aftrekken. Volgens de Bijbel resulteert dit in een vloek over Kanaän. Voor joden en christenen verklaart dit verhaal de verdeling der volkeren over de aarde. Zie kunst-lezingen.nl voor meer uitleg over deze geschiedenis »
Saillant detail: Filippo Calendario werd wegens medeplichtigheid aan de samenzwering van doge Marino Falierio terechtgesteld in 1355.
Gedicht De wijnstok
Het gedicht ‘De wijnstok’ vind ik mooi passen bij het kunstwerk. Het komt uit de bundel De overgave en is geschreven op 29 november 1917. Ik laat het maar voor zichzelf spreken.
De wijnstok
Aan uwen sterken muur gestut,
Voor allen guren tocht beschut,
O God, laat dragen
In zuivre lucht,
Mij eedle vrucht,
Naar uw behagen.Gij, die de winden hebt geluwd,
Uw zoetheid in mijn vrucht gestuwd,
Warm gouden zeemen,Zoodat de hand
Bevende brandt,
Om haar te nemen,Kom zelven tot uw rijpende aard,
De bonte en bleeke najaarsgaard,
Zij toeft uw stonde.
En laat mijn wijn
Geheven zijn
Ten uwen monde.
Uit: De overgave, geschreven op 29 november 1917.
0 reacties