Laatste update op 8 mei 2020

Venetië staat bol van bijzondere plekken waarover een anekdote of petit histoire te vertellen is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Calle del Perdon. Het woord zegt het al ‘Perdon’: hier krijg je absolutie voor je zonden. Hoe is dat nu zo gekomen?

Op de hoek in het straatje, vind je een kruis als bas-reliëf (zie de uitgelichte afbeelding van dit artikel). Je kunt duidelijk zien hoe vaak het al is aangeraakt, want het steen glimt en is verkleurd. En dat zit zo.

Vrede van Venetië

In 1177 waren zowel keizer Barbarossa als paus Alexander III in Venetië. De paus was naar Venetië gevlucht voor de keizer. Venetië trad op als bemiddelende factor om een verzoening tussen beiden tot stand te krijgen. Dit is onder de begeleiding van doge Sebastiano Ziani ook gelukt: de keizer erkende de Alexander III eindelijk als paus. Dit vredesverdrag staat bekend als de Vrede van Venetië. Door de verzoening ontstond het jaarlijkse feest van het huwelijk van Venetië met de zee.

Paus incognito

Calle del Perdon Madonna with child, Venice

Calle del Perdon Madonna with child, Venice

Nu wordt er beweerd dat de paus ten tijde van de onderhandelingen incognito onderdak zocht op de hoek van Calle del Perdon en de Sotoportego de la Madonna. Ter herinnering aan zijn verblijf is een inscriptie in hout aangebracht boven de sotoportego (onderdoorgang). Daarboven vind je een bas-reliëf met Madonna en kind.

De paus zou hebben gezegd dat hij iedereen absolutie geeft voor zijn zonden als men op deze plek een weesgegroetje zegt.

Calle del Perdon

Calle del Perdon

Veel mensen raken daarom tijdens het passeren van deze hoek het stenen bas-reliëf met kruis even aan.

Links

Calle del Perdon, Venicewiki
San Polo, hidden corners

Calle del Perdon

Calle del Perdon


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

+ 24 = 30