Laatste update op 8 mei 2020

Deze kerk dateert oorspronkelijk al van de zevende eeuw. Volgens de mythe verscheen de maagd Maria in de vorm van een voluptueuze dame (vandaar “formosa”) voor een bisschop (Sint Magno). Zij zei dat er een kerk moest worden gebouwd op de plek die een witte wolk zou aanwijzen, en zo geschiedde.

Op de Engelse Wikipedia is vermeld dat de kerk in 1491 door de architect Codussi is gebouwd, maar dat klopt dus niet helemaal: het werd door hem herbouwd. In 1916 tijdens de Eerste Wereldoorlog liep de kerk ernstige schade op door een Oostenrijkse bom. Als gevolg hiervan moest de koepel worden herbouwd (1921). In de kerk vind je werken van Palma il Vecchio en Vivarini.

Canaletto schilderde het plein Campo Santa Maria Formosa

Canaletto schilderde het plein Campo Santa Maria Formosa

Jaarlijks bezoek van de doge

De Santa Maria Formosa speelde een sleutelrol tijdens het feest van Maria Lichtmis dat ieder jaar op 2 februari werd gehouden. De zogenaamde casselleri, geldkistenmakers, hadden hier het altaar van hun scuola staan. De jaarlijkse tocht van doge naar deze kerk is een eerbetoon aan hun heldendaad in het jaar 943 waarbij ze 12 maagden en hun bruidsschatten wisten terug te halen van de piraten, zie ook ‘het feest van de Venetiaanse bruiden. Sindsdien bezochten bruiden en doge voortaan ieder jaar de Chiesa Santa Maria Formosa.

Lelijke monsterkop

Op de muur van het gebouw is een wanstaltig relief aangebracht. John Ruskin schreef hierover dat hij het weerzinwekkend vond; onmenselijk, monsterlijk met wellustige grijs. Ik ben er zelf ook niet erg fan van, maar oordeelt u zelf:

Ornament bij de Chiesa di Santa Maria Formosa (lelijke koppen moesten onheil afweren)

Ornament bij de Chiesa di Santa Maria Formosa (lelijke koppen moesten onheil afweren)

Zulke monsters werden vaak aangebracht vanuit het bijgeloof dat deze onooglijke koppen het kwaad weerden.

Links


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 + 5 =