Laatste update op 8 mei 2020

Niet alleen de prachtige kanalen, maar ook de vele verhalen die over Venetië zijn te vertellen, maken de stad zo magisch en sprookjesachtig. Neem de kerk San Geremia. In deze kerk vind je de relieken van Sint Lucy. Haar lichaam (een gedeelte in ieder geval) is hier niet zonder slag of stoot terechtgekomen. Voer voor een mooi verhaal.

San Geremia, Cannaregio en Palazzo Labia a San Geremia (275, Cannaregio)

San Geremia, Cannaregio en Palazzo Labia a San Geremia (275, Cannaregio)

Sint Lucia is een martelares en patroonheilige van de blinden. Er wordt gezegd dat tijdens haar marteling haar ogen zijn uitgerukt. Volgens de legende leefde Sint Lucia in de tijd van de christenvervolgingen door keizer Diocletianus (regeerde 284-305). Toen ze niet wilde trouwen omdat ze een leven aan Christus had gewijd, wilde men haar in een bordeel te werk stellen. Het lukte op wonderbaarlijke wijze alleen op niet om haar af te voeren, en daarom is ze gemarteld en uiteindelijk met een zwaard om het leven gebracht. Ze zou op haar sterfbed haar gezichtsvermogen terug hebben gekregen.

Dandolo veroverde meer dan paarden alleen

Er wordt aangenomen dat het lichaam van Sint Lucia vanuit Constantinopel is meegenomen naar Venetie onder doge Dandolo (doge van 1192-1205), die ook de beroemde vier paarden naar de San Marco basiliek overbracht. Hij zou samen met vier bisschops haar lichaam (of dat wat er van over was; er zou b.v. een arm ontbreken), hebben overgebracht naar San Giorgio Maggiore. Rond het jaar 1280 werden de overblijfselen verplaatst naar het gebouw Corpus Domini in afwachting van de bouw van Santa Lucia’s eigen kerk: in de 14e eeuw werd namelijk de Chiesa Santa Lucia gebouwd als onderkomen voor de relieken. Maar het bleek een moeilijke opgave om de relieken uiteindelijk blijvend in die kerk te krijgen. De nonnen van Corpus Domini lagen namelijk dwars.

Ninja-nonnen

De nonnen waren erg gehecht aan de aanwezigheid van het lichaam van Sint Lucia. Ze vonden eigenlijk dat het lichaam bij hen was gaan horen. Die opvatting ging zover dat een klein legertje nonnen het lichaam in 1476 uit het klooster van de Santa Lucia meenamen en het terugbrachten naar de Corpus Domini. Ze verstopten het en waren niet van plan het terug te geven aan de nonnen van het Sint Lucia. Zelfs een delegatie van de ‘Council of Ten’ kreeg het niet voor elkaar dat de “Ninja”-nonnen het lichaam teruggaven. Toen men dreigde om de kerk te belegeren, leverden de nonnen uiteindelijk hun gijzelaar uit. Er werd een losgeld van 40 gouden dukaten betaald aan de nonnen van het Corpus Domini.

Het einde van Chiesa Santa Lucia

Santa Lucia Relics Venice

Santa Lucia Relics Venice

De originele kerk werd herbouwd in 1580/1590 in opdracht van Leonardo Mocenigo. De nonnen verdwenen in 1806 uit de kerk/klooster. Rond 1840/1860 werd de kerk Santa Lucia gesloopt om plek te maken voor het treinstation. Hieruit valt ook de naam van het gelijknamige treinstation te verklaren. De oorspronkelijke kerk is nog wel te zien op het schilderij ‘Canal Grande con Santa Lucia e gli Scalzi’ van Guardi (datering rond 1780). Dit schilderij hangt in het Thyssen-Bornemisza-museum in Madrid.

De relieken werden verplaatst naar de Chiesa San Geremia. Er wordt gezegd dat de Venetianen het hoofd van de martelares in 1513 aan Louis XII van Frankrijk hebben overgedragen; het zou in de kathedraal van Bourges zijn geplaatst. Maar over de bewaarplaats van haar relieken gaan meerdere verhalen, en de waarheid is lastig boven water te halen. In 1951 is het gezicht op verzoek van Paus Johannes XXIII, beschermheer van Venetie, voorzien van een zilveren masker. 1981 zouden al haar botten uit de kerk zijn gestolen, behalve het hoofd, maar de buit kwam uiteindelijk zonder losgeld terug in de kerk.

De kerk beweert ook in het bezit te zijn van botten van de heiligen Thomas en Bartolomeüs en een rib van Maria Magdalena.

Links

Corpus Domini and Santa Lucia, churchesofvenice.co.uk
Saint Lucy of Syracuse – saints.sqpn.com


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

63 − = 54