Laatste update op 18 november 2017

Zout water, de sluipende vernieler

Hoog water is een bekend fenomeen in Venetië. Verschillende keren per jaar, als de sirocco uit het zuidoosten richting de stad waait, komt het zeewater zo hoog in de lagune te staan dat de laagst gelegen delen van de stad onder water lopen: acqua alta. Dit gebeurt het vaakst van de herfst tot in het voorjaar.

Loopbruggen Acqua Alta San Marco

Loopbruggen Acqua Alta San Marco

Op het plein geeft dat mooie shots van gekke outfits, maar ondertussen brengt het zoute water telkens weer schade aan tijdens aqua alta. De stad is in de afgelopen eeuw bijna 25 cm gezakt, waardoor hoogwater steeds schadelijker is. Het getij brengt het water twee keer per dag omhoog in de stad. Hoe hoger het water komt, hoe lastiger je bijvoorbeeld met boten onder de bruggen door kunt. Bij een getij van meer dan 80 centimeter beginnen delen van de stad onder te lopen (bekijk de filmpjes op deze pagina). Dit is het eerst te merken op de piazzetta (zijplein) van Piazza San Marco.

gekke outfit om droog te blijven tijdens acqua alta

gekke outfit om droog te blijven tijdens acqua alta

Voor de onderlaag van de stad is het waterdichte Istrië-gesteente gebruikt. Op zich is dit een goede manier om het zout niet in de (poreuze) muren te laten klimmen, maar als er regelmatig zout water boven die waterdichte laag steen komt te staan, levert dat natuurlijk problemen op. Voor wie meer wil lezen over de manier waarop Venetië is gebouwd; Venetiaans fundament » met een prachtig gedicht van Willem de Mérode.

Impact van acqua alta

In de onderstaande tabel kun je zien welk effect een bepaalde waterstand heeft. Tijdens de waterstand van november 2012 kwam de stad voor 70% onder water te staan. In 1966 is een recordhoogte bereikt van 194 cm.

Getijhoogte % van de stad onder water
< 90 cm
nauwelijks
100 cm
5%
110 cm
14%
120 cm
29%
130 cm
44%
140 cm
55%
160 cm
70%
180 cm
79%

Meer informatie over hoog water in Venetië vind je op veniceforyou.com.

Terras Piazza San Marco onder water Foto: Andrea Pattaro (acqua alta)

Terras Piazza San Marco onder water Foto: Andrea Pattaro (acqua alta)

Indicator hoogte acqua alta in 1996

Als je een gondeltocht van een uur neemt, heb je grote kans dat je langs de plek komt waar een markering is aangebracht van de waterhoogte tijdens de acqua alta in 1966 (194 cm). Op de foto hieronder is de markering met een rode cirkel verduidelijkt. Het geeft je een beetje een idee. De foto is genomen vanuit de gondel.

Hoogtepeil acqua alta 1966

Hoogtepeil acqua alta 1966

basiliek tijdens acqua Alta

basiliek tijdens acqua Alta


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 + 1 =