Laatste update op 8 mei 2020

De Torre dell’ Orologio, San Marco’s klokkentoren, is gebouwd in de vroeg-renaissance, eind 15e eeuw. Sinds die tijd luiden de twee bronzen figuren, die bovenop de toren staan, ieder uur de klok. De figuren zijn eigenlijk reuzen (herders), maar staan bekend als Moren (Mori’s). Dat komt omdat het brons al snel zwart werd. Ze dragen een schapenhuid.

dierenriem Torre dell'Orologio

dierenriem Torre dell’Orologio

De herders slaan met een hamer het uur op een grote bel. Eén herder heeft een baard en de andere niet. Deze bebaarde Moor luidt 5 minuten voor het hele uur en vertegenwoordigt het verleden en de andere (jonge) Moor luidt de bel 5 minuten na het hele uur. Hij vertegenwoordigt de toekomst.

In de hemelvaartsweek is er iets bijzonder te aanschouwen: op elk heel uur verschijnt er dan een engel met bazuin om het beeld van Maria met kind een groet te brengen. Alleen op Hemelvaartsdag zelf kun je ook de drie koningen zien. De Torre dell’Orologio heeft een opvallende helderblauwe wijzerplaat met Romeinse cijfers, de tekens van dierenriem en de fasen van de maan.

De klok is precies zo gepositioneerd dat deze goed te zien is vanaf de lagune als men Venetië nadert. Stiptheid van de klok is altijd erg belangrijk geweest, onder andere in verband met het juiste moment van binnenvaren van de stad vanwege de getijden.

Piazzetta en Torre dell'Orologio in de achtergrond

Piazzetta en Torre dell’Orologio in de achtergrond

Een video-voorproefje

Fondazione Musei Civici Venezia (FMCV) heeft verschillende videos gemaakt van de gebouwen die zij in Venetië onderhoudt. Je vindt meer via het YouTube-kanaal van FMCV.

Huisvrouw laat vijzel vallen (bas-reliëf)

Er is trouwens iets leuks te vertellen over een detail, een haut-reliëf, van het aangrenzend gebouw de Mercerie dell’Orologio. Het is jammer als je dit over het hoofd ziet, zie: het bizarre einde van Bajamonte Tiepolo, een verrader. Loop onder de poort van de klokketoren door; zodra je linksaf kunt, kijk je omhoog en je ziet het reliëf.

moren, reuzen op toren Torre dell'Orologio

moren, reuzen op toren Torre dell’Orologio


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 + 6 =