Laatste update op 18 november 2017

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft het Grimani-brevier uit Venetië terug. Het gaat weliswaar om een kopie, maar de kostbare facsimile is een zo getrouw mogelijke kopie van het originele handschrift. Op 2 juli 2012 ontving de Koninklijke Bibliotheek een exemplaar.

De facsimile – inclusief fluwelen band en sloten – is een kunstwerk op zich. Er zijn 750 exemplaren gemaakt door uitgeverij Salerno Editrice uit Rome. De regio Veneto heeft de vervaardiging ruimhartig gesteund. Volgens het persbericht van de KB zijn alle beschikbare technische middelen ingezet om de facsimiles de grandeur van het origineel mee te geven. “Met de schenking van de kwalitatief hoogwaardige kopie komt het brevier als het ware ‘terug naar de Nederlanden’.”

Grimani-brevier

Het Grimani-brevier is een omvangrijk manuscript van 1672 bladzijden, daterend uit de 16e eeuw. Het wordt beschouwd als een van de mooiste geïllumineerde Vlaamse handschriften die ooit gemaakt. Men schat dat er zo’n dertig jaar aan is gewerkt. Kardinaal Domenico Grimani (†1523), de zoon van doge Grimani, kocht het voor 500 dukaten en nam het in 1520 mee naar Venetië. Dit was een enorm bedrag, waarvoor hij naar verluidt half Venetië had kunnen kopen. Dat lijkt wat overdreven als je weet dat 50 Venetiaanse gouden dukaten (‘sakijnen’, zecchini) begin 16e eeuw ongeveer 2000 stuivers waard waren: meer dan een jaarsalaris van bijvoorbeeld een metselaar. Als zoon van de doge was hij in ieder geval kapitaalkrachtig genoeg om het te kopen. Het origineel wordt tegenwoordig met zorg omringd in Biblioteca Marciana; het is zelden te bezichtigen.

Omslag Facsimile Grimani-Brevier

Omslag Facsimile Grimani-Brevier

Van 4 juli tot 4 september is de facsimile van het Grimani-brevier te zien in de vitrine bij de ingang van de Leeszaal Bijzondere Collecties van de KB.

Meer informatie

Wikipedia-artikel over het Breviarium Grimani »
persbericht KB ontvangst facsimile »
Grimani.nl: zelf een exemplaar aanschaffen? »
foto’s van de facsimile »

Categorieën: nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 1 = 2