Laatste update op 8 mei 2020

Gran Teatro La Fenice is het wereldberoemde operatheater in Venetië. Het is een indrukwekkend theater waarin je overdag een kijkje kunt nemen en foto’s mag maken. Men had voor dit unieke theater geen betere naam kunnen kiezen dan La Fenice, wat ‘Feniks’ betekent. Het theater is namelijk drie keer letterlijk uit de as herrezen.

Gran Teatro La Fenice, Emblema della Fenice - Photo Giovanni Dall'Orto

Gran Teatro La Fenice, Emblema della Fenice – Photo Giovanni Dall’Orto

Het eerste theater brandde af in 1774. Op 16 mei 1792 werd het nieuwe theater officieel in gebruik genomen. In 1836 brandde het voor de tweede keer af en in 1996 gebeurde dat voor de derde keer (een uit de hand gelopen situatie omdat twee elektriciens hun werk aan het theater niet op tijd klaar hadden en daarvoor konden worden beboet; om respijt te krijgen stichtten ze de brand). En zoals het een echte feniks betaamt, herrees het gebouw uit de as: het is steeds herbouwd.

La Traviata

De première van de bekende opera ‘La Traviata’ van Giuseppe Verdi vond in 1853 plaats in La Fenice. Het is nu zo’n bekend stuk, dat je zou verwachten dat het stuk meteen een doorslaand succes was. De kritieken waren echter niet van de lucht en Verdi ging daardoor twijfelen aan het door hem geschreven stuk.

Uiteindelijk bleek het probleem vooral in de eerste rolvertolking te zitten. Het publiek vond zangeres Fanny Salvini-Donatelli niet aannemelijk in haar rol, want ze moest courtisane Violetta Valery voorstellen; een dame met tuberculose. Fanny was een dikke zangeres en het publiek vond dat niet overtuigend genoeg.

Alsnog succes

Fanny Salvini-Donatelli

Fanny Salvini-Donatelli, La Traviata

In 1854 werd de opera alsnog een groot succes: met een andere zangeres, in een ander theater in Venetië. Het succes is mede te danken aan zangeres en opera-sopraan Maria Spezia-Aldighieri (1828-1907) die op treffende wijze een portret wist neer te zetten van Violetta Valery, de hoofdfiguur uit het verhaal. Haar uitvoering die wel met grote waardering werd ontvangen, werd uitgevoerd in Teatro San Benedetto in Venetië.

La Traviata is trouwens met regelmaat opnieuw in La Fenice te horen. En waar anders zou je die opera willen horen dan op de plek waar de première ooit plaatsvond?

Gedicht De zangeres

Hoewel de tekst van het gedicht ‘De zangeres’ meer lijkt te wijzen naar zangeres Spezia-Aldighieri die, in tegenstelling tot Salvini-Donatelli, succes oogstte met haar vertolking in La Traviata, koppel ik het gedicht toch aan de minder succesvolle uitvoering, want uiteindelijk is dat de uitvoering die in La Fenice plaatsvond, en dat is het bekendste operagebouw in Venetië. Bovendien kun je er gerust van uitgaan dat Salvini-Donatelli wel degelijk prachtig kon zingen. Het gedicht is door De Mérode geschreven op 29 oktober 1936, een jaar waarin hij Venetië bezocht. Het komt uit de bundel Kaleidoscoop.

De zangeres

De kleine gitten speld in haar coiffure,
Die zeer eenvoudig is en zeer correct,
Maakt dat haar witte hoofd sensatie wekt,
Veel meer dan kostbaar vonkende parures.

Haar spinragdunne shawl van zwarte kant
Schaduwt Chineesche bloemen langs de muren
Als ze in de pauze wandelt om het gluren
t’ Ontgaan der heeren naar haar rechterhand.

Een simple ring, een gladde gouden band
Maakt haar onschendbaar en moederlijk machtig:
Ze is een vorstin verpoozend in haar tuin.

Hoor, de muziek begint gedempt maar krachtig.
’t Publiek vervaagt tot schaduw stil en bruin,
Maar zij is ’t venster waar de zon in brandt.

Links


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

+ 30 = 37