Laatste update op 18 november 2017

Zojuist heb ik het boek ‘Het Bureau 1, meneer Beerta’ van J.J. Voskuil uitgelezen. Eerst moet ik het maar even laten inwerken. Meer dan zevenhonderd pagina’s collegiaal contact, werk en wegdromen. Vlak voordat ik aan het boek begon (staat op mijn boekenlijst voor fictie-onderdeel 3), las ik in een bewaard krantenartikel van Hans Werkman uit 2011 (‘Een bizondere geaardheid’) dat meneer Beerta eigenlijk meneer Meertens is. Meertens was niet alleen tijdgenoot van De Mérode, hij voelde zich ook lotgenoot. Hij correspondeerde daarom met De Mérode. Ik las daarom met een andere blik. Hoofdrolspeler Beerta kreeg ineens een gezicht.

Nutteloos werk …

Het Bureau 1 - Meneer Beerta (door J.J. Voskuil)

Het Bureau 1 – Meneer Beerta (door J.J. Voskuil)

Het boek vertelt vanuit het perspectief van Maarten Koning. Hij werkt bij het Bureau waar Beerta directeur is. Het Bureau werkt aan kaarten met cultuur- en taalgebieden. Koning werkt er wel, maar hij ziet het nut er niet van in.

Uitgebreid onderzoek

Het gekke is dat ik voor de vakantie naast literatuur ook lectuur had meegenomen die op de een over andere manier naadloos bij het boek van Voskuil blijkt aan te sluiten: Knowhow, weet hoe het werkt, nummer 2. Want toevalligerwijs bevat de centerfold een artikel over cultuur- en taalgebieden. Compleet mét kaartjes! Nadat je het boek van Voskuil hebt gelezen met de besoignes van Maarten Koning, begrijp je niet dat iemand zich hier nog echt mee bezig houdt. Maar dat is dus wel degelijk het geval. *lacht heimelijk*

Het taalkaartje van de centerfold klopt weliswaar niet helemaal (Maarten Koning zou dat maar al te graag beamen), want in het noorden zeggen ze helemaal niet ‘Spiekerbroek’, maar ‘Spiekerboksem’ … maar wat een toeval! Ik zal de auteur zijn fout vergeven, want ik denk niet dat De Mérode ooit een broek van spijkerstof heeft aangetrokken.

Is alles betrekkelijk?

Ik kan niet helpen me af te vragen hoe nuttig Maarten Koning het zou vinden als ik Het Bureau 1 naast het krantenartikel van Werkman en de centerfold van Knowhow leg om te kijken of ik er wijzer van word. Of misschien hoe nuttig Beerta het zou vinden.

Het hele boek van Voskuil drukt betrekkelijkheid uit. Ik wil graag het nut ontdekken van het toeval dat ik de drie publicaties in zo’n korte periode naast elkaar weet te leggen. Ha, ook betrekkelijk en niet zinvol. Wel leuk. Koning zou er zeker een paar maanden mee kunnen vullen. Helaas verdien ik er geen geld mee. Misschien is die gedachte in de setting van het boek not done in bepaalde kringen, maar anno 2012 ligt dat toch anders.

😉

Toch leuk dat ik het krantenartikel van Hans Werkman heb bewaard. En degenen die het boek hebben gelezen, begrijpen wat ik met deze opmerking beoog.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 2 = 2

Pageviews voor omzetting: 438 Mastodon