Laatste update op 8 mei 2020

In Venetië is werkelijk het hele jaar door wel wat te beleven. Alhoewel hordes toeristen de stad voornamelijk in de hoogzomer bezoeken, is een bezoek in een andere periode zeker aan te raden. U krijgt ongetwijfeld een hele andere indruk van de stad.

Naast de genoemde feestdagen en festiviteiten is er een jaarlijks terugkerende botenshow, de Salone Nautico Venezia. Hier heb ik weinig informatie over kunnen vinden, maar als dit onderwerp je interesseert, is het verstandig om even te googlen.

Chronologische weergave van de jaarlijks terugkerende evenementen.

Jaarlijkse feesten en festiviteiten in Venetië

DatumFeestToelichting
5 januari, Driekoningen La BefanaTijdens de viering van Driekoningen speelt de goede heks La Befana een grote rol. Het verhaal gaat dat de heks La Befana in de nacht van 5 januari op haar bezemsteel rondvliegt en door schoorstenen klimt om snoep en cadeautjes voor lieve kinderen in sokken achter te laten. Voor stoute kinderen laat La Befana kolen in hun sokken achter. Volgens de legende is Befana verdwaald tijdens haar zoektocht naar het kindje Jezus in de kribbe. Zij hoopt alsnog in haar zoektocht te slagen door kinderen cadeautjes te geven.
6 januari, Driekoningen Epifania Volksfeest, behorend bij de Italiaanse Kerst; een uitgebreide viering van Driekoningen.www.italie2go.nl vermeldt: "
Al in de tijd dat er een rijk hofleven was, werd deze dag gevierd door op die dag een koek te bakken met daarin een munt verstopt. Degene die de munt in zijn koek kreeg geserveerd, werd die dag in de watten gelegd. De koek werd niet in zijn geheel opgegeten: drie stukken werden bewaard voor de drie Koningen en een paar stukken voor de Heilige Familie. De dag erna werd het aan de armen gegeven. In latere tijden zie je dit terug komen in de Driekoningentaart. In Italië verstopt men er tegenwoordig een boon in. Afhankelijk van de streek is dit nog een veel voorkomend gebruik.
"
2 februariFesta delle spose e marieHet feest van de Venetiaanse bruiden met o.a. een optocht van de twaalf mooie Venetiaanse meisjes waarbij één van hen tot mooiste wordt uitgeroepen
januari/februariCarnevale Twaalf dagen lang geeft iedereen zich over aan een gemaskerd bal. Muziek en pantomime spelen een belangrijke rol tijdens het carnaval. Het feest bestaat al vanaf 1268. Met het Carnavale wordt het festivalseizoen symbolisch geopend. Het feest stamt nog uit de heidense tijd en wordt in Venetië gekenmerkt door prachtige kostuums en maskers. Van oudsher was dit het feest waarop alles kon en mocht in de republiek. Napoleon verbood het carnaval vanwege de losbandigheid. Halverwege de 20e eeuw is het carnaval weer in ere hersteld. Bij zowel Venetiaan als toerist is het officiële barokke bal ‘Il Ballo Tiepolo’ het meest in trek. De – gewilde – kaartjes kosten rond de € 400,–. Natuurlijk zijn er ook andere bals en evenementen; voor elk wat wils. Frittelle en galani, de “dolci” van het Venetiaans carnevale horen erbij. Zie ook: www.carnevale.venezia.it » en www.meetingeurope.com (over het Tiepolo-bal) »
maart/aprilGoede VrijdagBenedizione del Fuoco: rond schemering wordt alle verlichting in de San Marco-basiliek uitgeschakeld. Er wordt een vuur aangestoken bij de ingang. Communie wordt gevierd en de vier elementen aarde, water, lucht en vuur worden gezegend. De aarde wordt vertegenwoordigd door de gelovige gemeenschap, vuur door de grote altaarkandelaar, water door het doopvont en lucht door de omgeving.
25-aprFesta di San Marco Het Festa di San Marco wordt gehouden ter ere van de beschermheilige van de stad. In 421 werd Venetië gesticht op 25 april, de dag van de beschermheilige. Er wordt een mis in de San Marco Basiliek gehouden. Ook zijn er regatta’s. Geliefden schenken elkaar de traditionele “boccolo” (een rode roos). Deze dag is bovendien een nationale feestdag in Italië vanwege bevrijdingsdag.
April (4e zondag vastentijd)So e Zo i Ponti Een marathon gehouden over de bruggen en kanalen van Venetië (geen wedstrijd), start vanaf het Piazza San Marco. Voor het eerst gehouden in 1975. Rond de 13.000 deelnemers. www.tgseurogroup.it »
1-meiFesta della Sensa Op traditionele wijze wordt op deze dag het huwelijk van Venetië met de zee nagespeeld. Dit feest is het oudste feest van Venetië en voert terug tot het jaar 1000. De ceremonie is ontstaan in de tijd van de dogen, waarbij de Doge een gouden ring in de zee gooide vanaf een ceremoniële sloep in de haven van San Nicolo bij het Lido. Tegenwoordig gaan geestelijken, ambtenaren en de burgemeester nog steeds vanaf Piazza San Marco in een boot naar de haven van San Nicolo. Nog altijd gooien zij daar gezamenlijk een gouden ring in het water. Lees ook Venetië en het huwelijk met de zee ».
Mei/juniLa Vogalonga Regatta over lange afstand zonder wedstrijdkarakter voor allerlei soorten boten. Ook wel de Venetiaanse Lagune Marathon genoemd. Het is eigenlijk een soort marathon op het water. De Vogalonga-deelnemers moeten 32 kilometer roeien binnen 3,5 uur om een certificaat van deelname te ontvangen bij de finish. Maar, iedereen met een boot die door mankracht wordt voortbewogen is welkom, en sommige buitenlandse teams doen er tot tien uur over om de finish te behalen, gewoon voor de lol. www.vogalonga.it »
Eind juniFesta Sant’Antonio bij San Francesco della Vigna Jaarlijks traditioneel festival met livemuziek, eten/drinken. Populair onder de Venetianen. De lokale kerken in Venetië organiseren regelmatig een festival (festa) op het bijbehorende campo. Vaak wordt er eten en drinken verkocht waarvan de opbrengst aan de kerk ten goede komt.
JuliVenezia Suona Muziekfestival. Bands uit de hele wereld, met stijlen, variërend van jazz, blues, klassiek, funk, etc. nemen de straten over tot vreugde van alle voorbijgangers. Wanneer kunt u Venetië beter bezoeken, dan op een zomerse dag waarop u tijdens een lange wandeling overal van muziek en dans kunt genieten? www.veneziasuona.it »
half juliNachtelijk festival San Giacomo dall’Orio Jaarlijks traditioneel festival met livemuziek, nachtelijke barbecue , loterij voor het goede doel. Populair onder de Venetianen. De lokale kerken in Venetië organiseren regelmatig een festival (festa) op het bijbehorende campo. Vaak wordt er eten en drinken verkocht waarvan de opbrengst aan de kerk ten goede komt.
half juliIl Redentore Venetiaans festival ter herdenking van het einde van de pest in 1576. Muziekoptredens, groots vuurwerk en uitbundige straatfeesten overheersen in de derde week van juli. Naast deelname aan deze feestelijke evenementen is het ook mogelijk een pelgrimstocht te maken.
juliFestival San Pietro di Castello Jaarlijks traditioneel festival met livemuziek, eten/drinken. Populair onder de Venetianen. De lokale kerken in Venetië organiseren regelmatig een festival (festa) op het bijbehorende campo. Vaak wordt er eten en drinken verkocht waarvan de opbrengst aan de kerk ten goede komt.
augustus/septemberFilmfestival van Venetië Het filmfestival van Venetië (Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica) is het oudste ter wereld en vindt meestal plaats begin september. Het is een stijlvol festival waar zowel grote als kleine, niet-commerciële filmhuis-films om felbegeerde prijzen strijden. Het vindt plaats op het Lido. www.labiennale.org »
september, 1e zondag Regata StoricaHet grootste Venetiaanse waterfestival dateert uit 1489. Het evenement bestaat uit vele versierde boten en prestigieuze roeiwedstrijden met wedstrijdgondels. Een indrukwekkende optocht met vele kleurrijke gondels en zelfs de gondel waarin ooit de keizer en keizerin werden vervoerd vaart mee. In nagedachtenis van Caterina Cornaro » wordt de jaarlijkse Regata Storica gehouden op de eerste zondag in september. De optocht begint met een tocht over de Canal Grande met de prachtigste vaartuigen en de bemanning gehuld in traditionele kledij. Na de optocht volgen verschillende wedstrijden waarvan de gondelrace tussen gondeliers de spannendste is.
september, 3e zondag Sagra del Pesce, Burano Jaarlijks festival met vis en (witte) wijn op Burano. Na het feest vindt de laatste regatta van het seizoen plaats. Alle roeiers die nog op twee benen kunnen staan doet mee.
augustus/novemberBiënnale van VenetiëAlleen in oneven jaren. In 1895 vond de eerste biënnale plaats. De Biënnale van Venetië behoort tot de grootste internationale tentoonstellingen van hedendaags kunst. www.labiennale.org »
oktoberMarathon van Venetië Jaarlijkse editie van de wedstrijdmarathon die voert langs de Brenta-rivier (start in Stra) en eindigt in Venetië. Men start vanaf Villa Pisani in Stra,langs Riviera del Brenta (een vakantieoord van de dogen van Venetië) naar Venetië via de Ponte della Libertà. De finish is via Piazza San Marco bij Riva Sette Martiri. Zie ook www.venicemarathon.it »
eerste weekend van oktoberFesta del Mosto (eiland Sant’Erasmo) Jaarlijks traditioneel festival. “This festival is a great excuse for Venetians to spend a day ‘in the country’ on the island of Sant’Erasmo (an island larger than Venice, but with a tiny population that contents itself with growing most of the vegetables eaten in La Serenissima and nurturing its vineyards), getting light-headed on the first pressing of wine. The salty soil does not lend itself to superior wine – which is why it’s best to down a glass before the stuff has had much chance to ferment. Sideshows, grilled sausage aromas and red-faced locals abound.”
11-nov Festa San Martino, Campo San Giacomo Jaarlijks traditioneel feest. Kinderen gaan gewapend met pannen en lepels door de stad ter ere van Sint Maarten (San Martino). Ze zingen liedjes en vragen om snoep. In de etalages verschijnen cakejes in de vorm van rijder en paard.
21-novFesta della Salute Venetiaans festival ter herdenking van het einde van de pest in 1630. Men construeert een brug van gondels over het Canal Grande naar de Santa Maria della Salute, een kerk die speciaal is gebouwd ter ere van Maria die Venetië verloste van de pest. In de kerk zijn non-stop kerkdiensten, die druk worden bezocht. De kerk is te bereiken via een tijdelijke brug over het Canal Grande. Er is een marktje waar ballonnen en zoetwaren worden verkocht.
31-decOudejaarsavond

Roeifeest Venetië (Regatta Storica )

Roeifeest Venetië (Regatta Storica )

Sites met evenementen in Venetië

Tripsavvy Venice »
evenementen Venetië » op www.timeout.com


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

62 − 52 =