Laatste update op 18 november 2017

Claudio Monteverdi (1567-1643)

Claudio Monteverdi (1567-1643)

Claudio Monteverdi (Cremona, 15 mei 1567 — Venetië, 29 november 1643) was een Italiaans componist en dirigent. Ook is hij oorspronkelijk als violist en zanger werkzaam geweest. Hi is wereldberoemd vanwege zijn Mariavespers.

Hij werkte vanaf 1613 als maestro di capella van de San Marco basiliek in Venetië. Hij componeerde in die tijd onder andere de werken ‘e Selva morale e spirituale’ (1640) en het postuum verschenen ‘Messa a quatro e salmi’ (1651).

Mariavespers speciaal gecomponeerd voor de San Marco basiliek?

Er wordt gedacht dat Monteverdi zijn Mariavespers, ‘Vespro della beata Vergine’ (1610) speciaal voor uitvoering in deze basiliek heeft gecomponeerd. Bronnenonderzoek heeft dit weliswaar niet onomstotelijk kunnen vaststellen, maar er zijn verschillende indicaties dat dit toch het geval is geweest. Monteverdi heeft waarschijnlijk voor publicatie in Venetië had gekozen om aldus brede aandacht te vestigen op zijn kwaliteiten als componist van sacrale muziek.

Er lijkt verwantschap te zijn tussen de Mariavespers en Monteverdi’s aanstelling tot kapelmeester. Dat blijkt uit een aantal documenten, afkomstig uit het Venetiaanse staatsarchief: Monteverdi kwam in 1613 naar Venetië om te solliciteren. Hij zette die sollicitatie luister bij met een geestelijk werk dat werd uitgevoerd met een koor en een orkest van beide zo’n dertig leden (alleen mannen, want de inzet van vrouwen was niet toegestaan). Gezien de relatief grote bezetting in die dagen ligt het voor de hand dat het hier om de Mariavespers ging. Het werk past bovendien uitstekend in een kolossale kerk zoals de San Marco. Daarnaast publiceerde Monteverdi zijn kerkelijke opus magnum in 1610, uitgerekend in een periode dat hij in Venetië op zoek was naar de functie van maestro di capella. Bovendien liet hij de Mariavespers bij een Venetiaanse uitgever drukken, en niet in Rome, de zetel van paus Paulus V, aan wie Monteverdi het werk had opgedragen.

Gedicht

In het gedicht van Willem de Mérode uit ‘Langs den Heirweg’ wordt het componeerwerk prachtig beschreven.

De componist

Hij had de deuren afgesloten
En alle vensters dichtgedaan
Toen is zijn leven weggevloten
En weer als melodie ontstaan.

Ontbindingen, en samenstroomen
Van zielsbezit en zinnenbuit,
Vermoedingen en vondsten komen
Schokkend en glijdend tot geluid

Het is een eindeloos versterven
En staren naar de zaligheid
En Christus’ eeuwig leven erven,
Dat hart en lied bindt en bevrijdt.

En voor zijn instrument gezeten
Door leed gelouterd en geheeld,
Heeft hij zijn diepst en ongeweten
Leven aanvaard en uitgespeeld.

Willem de Mérode, uit: Langs den Heirweg, geschreven op 17 september 1927

Bronnen: Wikipedia: Claudio Monteverdi en OpusKlassiek.nl


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

66 − = 62