Laatste update op 18 november 2017

De pilaren op het Plein van San Marco zijn beroemd en berucht. Ze staan aan de waterrand van het plein. Volgens een oud bijgeloof mag je niet tussen de pilaren doorlopen omdat dit ongeluk brengt. Vroeger werden mensen via openbare terechtstellingen tussen de pilaren gemarteld en ter dood gebracht.

Bijgeloof door verraad

De directe aanleiding voor het bijgeloof is de terechtstelling van Bajamonte Tiepolo, een samenzweerder die door de Raad van Tien werd vervolgd en bestraft in 1310.

de weg zoeken Piazzetta

de weg zoeken

De Venetiaanse legende wil dat Marino Faliero in dichte mist per abuis tussen de zuilen door aan land ging; die kon hij nog onderscheiden. Hierdoor zou hij zijn lot hebben getart en werd hij later eveneens een verrader. De plek tussen de zuilen werd een plaats des onheils met een verreikende invloed.

Zuilen opgericht in 1171

Op de zuilen zijn de beschermheiligen van Venetië afgebeeld. Nicolò Barattieri richtte de zuilen op in 1171. Vanaf de lagune gezien staat op de rechterzuil de gevleugde leeuw (San Marco). De linkerzuil is gewijd aan San Teodoro, de eerste beschermheilige van Venetië, die een draak op de grond werpt. De zuilen zijn van graniet.

 

Piazzetta

Piazzetta


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

+ 88 = 93