Laatste update op 18 november 2017

Regelmatig hoor ik dat mensen proberen om af te dingen op de prijs van een gondeltocht. Het zou te duur zijn, afzetterij. Maar er is een goede reden voor dat een gondeltocht van een uur € 120,- kost. Bovendien zijn de tarieven gewoon officieel vastgesteld en openbaar. Je kunt zelfs een reçuutje krijgen.

Bonnetje Gondola

Bonnetje Gondola

Natuurlijk kunt u proberen af te dingen op de prijs van een gondeltocht. Het wil niet zeggen dat u waar voor uw geld krijgt (dat leg ik hieronder uit). Bedenk ook dat een boottocht geen marktkoopwaar is. In ieder geval gaat de verkoper eerst nog een tijd met u mee onderweg.

U wilt toch afdingen …

Een gondoliere kan het zich veroorloven een uur te wachten op een beter betalende klant, mocht u slechts de helft van de tochtprijs bieden. Maar u wilt toch afdingen. Dat kan! En het lukt vast. Of in ieder geval lijkt dat dan zo, want u bent vooral rekenkundig in het voordeel. Stel, u betaalt minder, maar u wilt toch een tocht van een uur. U krijgt een tocht van een uur. Houd er maar rekening mee dat de tijd weliswaar wordt ingevuld, maar dat de route waarschijnlijk een stuk korter is dan een normale tocht van een uur. De gondoliere roeit (kost toch kracht) toch liever een groter rondje voor u wanneer u er goed voor betaalt. Bijvoorbeeld het Canal Grande mijden gondeliers graag, want het is zwaar roeien in het woelige water. Normaal gesproken nemen ze die route wel bij een tocht van een uur.

Prijs

De tarieven in 2017 zijn nog hetzelfde als in 2010. Gondelen kost overdag € 40,- per twintig minuten (de standaardtocht duurt minimaal 40 minuten en kost dus € 80,-). In de avond betaal je € 50,- per twintig minuten. Ook hier geldt een minimumtijd van 40 minuten, dus betaal je ’s avonds minimaal € 100,-. Er mogen maximaal zes personen in de gondel.

De elf meter lange gondels zijn gemaakt uit acht verschillende houtsoorten en ze wegen zo’n 600 kilo. De bouw vergt ongeveer 500 manuren werk. Gondels worden iedere 45 dagen uit het water gehaald voor onderhoud. Als er te veel wier etc. aan de boot kleeft, is het zwaarder om de boot te roeien. Je begrijpt: de gondel moet worden terugverdiend en onderhouden en de bestuurder moet worden betaald. Dat is allemaal verwerkt in de prijs voor de gondeltocht.

Heerlijke ervaring

Ik betaalde zonder morren het volle pond, zie de website Gondola Venezia » en tot mijn verrassing kreeg ons gezelschap na de tocht een extra (gratis) tochtje van een halfuur aangeboden (ik heb natuurlijk wel blond haar en een stralende lach). De gondoliere legde uit dat het water overdag vrij hoog (acqua alta) stond en dat bij een hoge waterstand de routes met lage bruggen niet zo goed te bevaren zijn. Het kan wel hoor, want wij hebben tijdens Acqua Alta ook gondeliers plat achterover op hun gondel zien liggen om er onderdoor te kunnen (die van ons bukte blijkbaar niet zo graag) … Maar goed: twee gondeltochten op één dag! Wat een ervaring.

gondoliere ligt plat op de gondel vanwege het hoge water (acqua alta)

gondoliere ligt plat op de gondel vanwege het hoge water (acqua alta)

De uitgelichte foto boven het artikel is genomen tijdens het gedeelte van een gondeltocht over het Canal Grande (een stukje voor Rialto vanaf San Marco).

Meer over gondelen, gondels en gondeliers


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 2 =