Laatste update op 5 augustus 2021

Rosalba Carriera (07-10-1675 – 15-04-1757) is een van de weinige bekende vrouwelijke schilders uit Venetië. Ze is vooral bekend van de miniatuurschilderijtjes die ze op tabaks- en snuifdozen aanbracht. Daarvoor beschilderde ze onder andere ivoor. Later schilderde ze portretten. Ze was meester in het gebruik van pastelkleuren.

Rosalba Carriere, zelfportret

Rosalba Carriere, zelfportret

Joseph Smith, een gedistingeerde Engelsman die zich in Venetië had gesetteld en daar door de Venetianen werd gewaardeerd, trad op als tussenpersoon voor Carriera en andere schilders. Carriera kreeg opdrachten van onder anderen koning Lodewijk XV (Frankrijk) en Frederik IV (Denemarken). De Deense koning liet haar miniatuurschilderijen maken van Venetiaanse hofdames die hij in 1907 had leren kennen (bron: Anekdotische reisgids, Luc Verhuyck). Ze schilderde ook portretten van jonge buitenlanders die Venetië bezochten tijdens hun Grand Tour.

Carriera geldt als schoolvoorbeeld voor schilders die pastelkleuren gebruiken. Toen ze in Frankrijk was (172/1721), had zij met haar meesterkwaliteit in pastelschilderen een grote invloed op de rococo. Het dagboek ‘Journal de Rosalba Carriera‘ dat ze schreef tijdens haar verblijf in Parijs werd in 1793 gepubliceerd.

Hoe populair ze ook was tijdens haar leven, het einde ervan was minder fraai. Ze was heel close met haar zusje Giovanna en haar moeder die in 1737 en 1738 achtereenvolgens stierven. Hun dood had grote impact op Rosalba en dat tekende haar emotioneel. Ze nam nog nauwelijks opdrachten aan. Niet lang daarna, toen ze tegen de vijftig liep, werd Rosalba langzamerhand blind. Ze werd twee keer aan staar geopereerd, maar zonder succes. Ze schilderde nog tot 1747, maar het werk had te lijden onder haar slechte gezichtsvermogen. Haar laatste jaren bracht ze door in Casa Biondetti (wijk Dorsoduro) waar ze werd verzorgd door haar zus Angela. Op 84-jarige leeftijd stierf ze in dit huis.

Haar schilderijen zijn verspreid te vinden over Europa, Canada, Rusland en de Verenigde Staten. In Venetië is werk van haar te bekijken in Ca’Rezzonico en Galerie dell Accademia.

Links

Categorieën: persoonschilder

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

− 6 = 3