Laatste update op 8 mei 2020

Eerder schreef ik al eens vol lof over ‘het perfecte pleintje van Venetië‘: Campiello del Remer. Het pleintje is ook de plek waar het verhaal van een bekende Venetiaanse sage uit 1598 zich afspeelt.

Door jaloezie verteerd

De jaloerse Fosco Loredan was getrouwd met de prachtige Elena, dochter van een broer van doge Marino Grimani, de 89e doge. Fosco kon er absoluut niet tegen als Elena met andere mannen sprak. Als de doge op een avond in de buurt van het pleintje is, hoort hij dat een vrouw achterna wordt gezeten door een man met getrokken zwaard: “Aan de kant, deze vrouw heeft mij verraaden!” Het blijken Fosco en Elena te zijn. Op Campiello del Remer komt de doge, eveneens met getrokken zwaard, tussenbeide. Op het moment dat het Fosco lukt om de doge af te leiden met de uitroep: “Kijk achter je!”, hakt hij alsnog het hoofd van Elena af.

Geestverschijning

De doge ontsteekt in woede en draagt zijn mannen op om het lichaam van Elena bij Fosco op de schouders te hangen. Fosco moet op zijn bevel met het hoofd onder zijn arm naar de paus in Rome om zijn lot te horen. Vijf maanden is Fosco onderweg, maar in Rome aangekomen wil de paus hem niet eens te woord staan vanwege de gruweldaad. Als Fosco uiteindelijk met het hoofd van Elena terugkomt in Venetië, gaat hij terug naar Campiello del Remer en pleegt daar uit wroeging zelfmoord door in het Canal Grande te springen. Gezegd wordt dat je van tijd tot tijd de geest van Fosco boven water kunt zien komen, nog steeds met het hoofd van Elena onder zijn arm.

Links/bronnen

De officiële website van de taverne is Taverne al Remer ».

Campiello del Remer

Campiello del Remer

De foto’s van het pleintje en de taverne op alloggibarbaria » geven ook een goede indruk van het pleintje. Al ligt het aan het Canal Grande, vanaf het water zie je het gemakkelijk over het hoofd. Lucky me, dat ik ervan heb kunnen genieten!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 2 =