Laatste update op 18 november 2017

Het was de koudste winter in 500 jaar: de winter van 1708/1709, een kleine twintig jaar voor de geboorte van Casanova. Schaatsen kwamen goed van pas, want zelfs de zilte lagune bevroor waardoor men over het ijs naar het vasteland kon.

De heks Befana bracht die winter een minder leuk cadeau. Tijdens Driekoningen, in de nacht van 5 op 6 januari (van La Befana naar Epifania), zakte de temperatuur in Europa drastisch. In Venetië zakte de temperatuur tot een historische -17,5°c, in Berlijn werd het zelfs bijna -30°c. De kou hield wekenlang aan en de lagune vroor dicht. Ondanks het vrolijke tafereel van het schilderij was het effect van de kou desastreus. Planten, dieren en mensen stierven door de kou.

bevroren lagune 1708

bevroren lagune 1708

Fondamente Nove

Waarschijnlijk is het schilderij gemaakt door Gabriele Bella (1733-1799). In eerste instantie herkende ik de geschilderde plek als ‘waarschijnlijk’ met zicht op de Fondamente Nove Isola di San Michèle. Maar gokken hoeft helemaal niet: als je een beetje inzoomt, zie je dat er – wat tegenwoordig vooral onder de waterlijn is – de tekst ‘Le Fondamente Nove’ op de kade is geschilderd. Het kan heel goed dat die tekst er in het echt ook staat. De Venetianen deden dat wel vaker. Bijvoorbeeld de letter C die in de kade van Riva degli Schiavoni is gegraveerd en die diende als markering/alarmpeil voor hoogwater. Tegenwoordig zijn deze gegraveerde letters nauwelijks meer te vinden omdat ze zich meestal zich onder water bevinden.

Zonnevlekken bepalend

Het lijkt erop dat de meeste mensen vooral zonder schaatsen onder lol maken op het ijs. Je ziet mensen glijden, vallen, gewoon gek doen en hun evenwicht bewaren met de armen wijd uitgestoken. Een prachtig plaatje, wat mij betreft, mede mogelijk gemaakt door de grillen van onze zon: dat jaar waren er flink minder zonnevlekken en dat betekent meteen dat het kouder wordt op onze planeet.

Niet dat ik je bang wil maken, maar volgens wetenschappers bestaat de kans dat we na dit jaar weer in een kleine ijstijd terechtkomen, want de zonnevlekken gaan verdwijnen … Misschien niet zo raar, want het is inmiddels weer driehonderd jaar later! Je kunt mij in dat geval binnenkort zien op de lagune bij Venetië … op de schaats in plaats van met de vaporetto. 😉

Dat is dus hier (blik net de andere kant op als het schilderij):

Fondamente Nove

Fondamente Nove

Bronnen

Categorieën: typisch venetië

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

67 − = 62