Laatste update op 18 november 2017

De belangrijkste wereldkaart uit de late middeleeuwen is gemaakt door Fra Mauro, een monnik die zijn tijd doorbracht op Isola di San Michele bij Venetië. Hij maakte de beroemde kaart waarschijnlijk op basis van de aanwijzingen van zeelieden. Het is een prachtige op-de-kop-kaart, waarop het zuiden bovenaan en het noorden onderaan zijn ingetekend. Voor je beeldvorming: de kaart is 2 bij 2 meter groot.

Over Fra Mauro wordt gezegd dat hij nooit heeft gereisd en uitsluitend in zijn benedictijnse kloostercel verbleef op het eiland en daar schilderde. Maar er wordt ook beweerd dat hij in zijn jonge jaren wel veel reisde, bijvoorbeeld als handelaar en soldaat.

Kluizenaar schildert wereldkaart

Het is in ieder geval niet helemaal duidelijk hoe hij de kaart precies heeft kunnen maken. Hoe kwam hij aan de informatie? Was dat op aanwijzing van zeevaarders, putte hij uit zijn eigen ervaringen of kreeg hij de informatie door in zijn dromen via Lucifer? Venetië zou Venetië niet zijn als er een mysterieus verhaal van werd gemaakt. In ieder geval verwerkte Fra Mauro als eerste cartograaf op systematische wijze informatie uit Il Milione, het verslag van de reizen van Marco Polo.

Kopie nu het enige exemplaar

Fra Mauro maakte de kaart in opdracht van de koning van Portugal, Alfonso V, nadat prins Hendrik de Zeevaarder hierop had aangedrongen. De doge bedong een kopie voor Venetië. Het leuke is dat het Portugese exemplaar verloren is gegaan, maar dat de Venetiaanse kopie bewaard bleef. De kaart is in Biblioteca Marciana in Venetië te bewonderen.

Hier lees je meer over de wereldkaart van Fra Mauro.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 1 = 1

Pageviews voor omzetting: 105 Mastodon