Laatste update op 8 mei 2020

Paus Pius X werd geboren als Giuseppe Melchiorre Sarto (“Bepi”) in Riese, een boerendorpje vlakbij Venetië. Nadat hij in 1858 in Padua afstudeerde, werd hij priester. Hij kreeg een bijzondere bijnaam: “Het perpetuum mobiel” aangezien hij nauwelijks slaap nodig leek te hebben. Hij weidde zijn leven aan sociale projecten, jongeren en het katholieke geloof.

In 1884 werd Sarto met tegenzin benoemd tot bisschop. De paus gaf op zijn tegenwerpingen aan dat hij moest gehoorzamen. Dat herhaalde zich in 1893 toen hij met tegenzin tot kardinaal werd benoemd. Nadat zijn moeder overleed, ging hij naar Venetië, waar hij op 12 juni 1893 tot Patriarch van Venetië werd benoemd; een soort aartsvader. Uiteindelijk werd hij tot zijn eigen verrassing tijdens het vierdaagse conclaaf van 1903 met 55 van de 60 stemmen tot paus gekozen. Op 9 augustus 1903 werd hij tot paus gekroond en hij stierf op 20 augustus 1914.

Terug naar Venetië, dead or alive

Borstbeeld Papa Sarto

Borstbeeld Papa Sarto

Toen Sarto in 1903 moest afreizen naar Rome voor het conclaaf omdat de huidige paus was overleden, had hij zo weinig te besteden dat hij een retourticket voor de trein kocht. Hij wist zeker dat hij niet tot paus gekozen zou worden. Hij vond zichzelf daar ook niet waardig toe.

Toen hij vertrok uit Venetië kreeg “Papa* Sarto” te maken met een geëmotioneerd publiek. De Venetianen namen met veel tegenzin afscheid van hem. Dit raakte hem diep en hij deed hen daarom bij afscheid bij treinstation Santa Lucia de belofte om terug te keren naar Venetië, levend of dood.

* Merk op het verschil in klemtoon: PAH-pah = vader en Pah-PAH = paus.

Belofte maakte schuld

En zo geschiedde: als paus kwam hij nooit terug in Venetië, maar 45 jaar na zijn dood, in 1959, werden zijn relieken een maand opgebaard in de San Marco Basiliek. Hij was ondertussen heilig verklaard in 1954. In een processie werd zijn lichaam met groot eerbetoon via het Canal Grande naar Piazza San Marco gebracht. Een borstbeeld rechts bij de uitvalsweg (Ponte della Libertà) naar het vaste land herinnert aan deze terugkeer naar Venetië, waar hij postuum zijn belofte mee inloste. Het lichaam Paus Pius X werd daarna teruggebracht naar de Sint Pieter in Rome.

Processie Canal Grande Papa Sarto

Processie Canal Grande Papa Sarto

Er werd zelfs een postzegel uitgegeven van de terugkeer van Giuseppe Sarto naar Venetië.

Postzegel Giuseppe Sarto 1959 Venice

Postzegel Giuseppe Sarto 1959 Venice

Bronnen/links

  • My life in real Venice
  • Life Magazine, 11 mei 1959
  • Luc Verhuyck, 2011. Venezia, anekdotische reisgids voor Venetië.
Categorieën: typisch venetiëvideo

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + = 24