Laatste update op 18 november 2017

Scuola Grande di San Rocco

In de Scuola Grande di San Rocco hangt een beroemd schilderij van Tintoretto in de Sala dell’Albergo: de kruisiging. Je ziet hierop de kruisiging van Jezus. Tintoretto voltooide het schilderij in 1565. Ik schat dat het schilderij minstens 9 x 3 meter groot is. Ik was er flink van onder de indruk, want ik had geen moment bedacht dat het zó groot zou zijn, totdat ik ervoor stond.

Scuola Grande di San Rocco

Scuola Grande di San Rocco

Dit schilderij koppel ik aan een gedicht van Willem de Mérode, maar eerst nog iets meer over de Scuola. Je kunt uit verschrikkelijk veel dingen kiezen om te doen in Venetië. Maar wat kies je als je maar beperkt de tijd hebt en deze niet wilt verdoen met lange wachtrijen? Maak je los uit de drukte en proef de echte sfeer van de stad in de Scuola Grande di San Rocco, dé aanrader voor iedereen die maar kort in Venetië is. Je krijgt drie vliegen in één klap voorgeschoteld:

  • 60 (!) werken van de beroemde schilder Tintoretto;
  • grandeur in de overtreffende trap;
  • entree voor een schappelijke prijs, maar geen mensenmassa’s, dus direct naar binnen.

Over San Rocco, Heilige Rochus

De in 1478 gestichte Scuola Grande di San Rocco is opgedragen aan de Heilige Rochus (San Rocco). San Rocco werd als pestheilige aangeroepen bij pestepidemieën. Van hem wordt gezegd dat hij de pest kreeg, maar de ziekte overleefde. Uiteindelijk stierf San Rocco in Frankrijk in een gevangenis. In de Sala Grande van de Scuola in Venetië staat een urn met zijn relieken. Er zijn ook relikwieën van hem in andere kerken in Europa te vinden. Een uitgebreid artikel over Rochus van Montpellier, zoals hij bekend is, vind je op heiligen.net ».

In Venetië doen ze erg vervelend over het fotograferen van werken die tot het publiek domein behoren, ook als je niemand in de weg staat én geen flits gebruikt. Met de smartphone nam ik stiekem een foto van het schilderij, maar dat kwam de kwaliteit niet ten goede. Gelukkig vond ik een exemplaar van goede kwaliteit op het internet (zie hieronder).

Gedicht Consummatum est!

Willem de Mérode schreef een prachtig gedicht dat ik erg goed bij het schilderij vind passen. De grootsheid, de verslagenheid en het verdriet komen zowel in schilderij als gedicht duidelijk naar voren. Het gedicht heet ‘Consummatum est!’ wat “Het is volbracht” betekent. Het gedicht komt uit de bundel Langs den Heirweg en is geschreven ergens tussen 1926 en 1932.

‘Het is volbracht!’

Jacopo_Tintoretto_-_Crucifixion_-ConsummatumEst_WGA22516

de kruisiging (Tintoretto) – San Rocco

Onder het gedicht heb ik nog een foto geplaatst van het schilderij. Het geeft een duidelijker beeld van hoe groot het wel niet is.

CONSUMMATUM EST

(‘Het is volbracht’)
Er werd geen woord gesproken.
Wij zaten bang verdoken
Als vogelen in ’t nest
En plotsling dreunde ‘t: Consummatum est!

De hemelen bezweken,
De wereld was ontweken
Aan ons bestaan… er rest
Niets dan Uw doodskreet: Consummatum est!

O, dit kan ons bevrijden!
Uw goddelijk verscheiden
Ontscheurt ons ook ten lest
Den dood; wij vòelen ‘t: Consummatum est!

Zoo zacht als een gefluister
Wijkt ’t leven; het wordt duister!
Maar Gij verrijst! ons rest
Uw licht, Uw liefde, Uw vreugde: Consummatum est!

Uit: Langs Den Heirweg (1926-1932)

Consummatum Est! San Rocco

Consummatum Est!

Een detailfoto (onder het kruis):

Detail Tintoretto's 'Kruisiging' in Scuola Grande di San Rocco

Detail Tintoretto’s ‘Kruisiging’ in Scuola Grande di San Rocco

 


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

85 − 83 =