Laatste update op 18 november 2017

Ca’ Pesaro is een prachtig huis, gebouwd door een familie die gedoemd was om uit te sterven. Het paleis is gebouwd op een plek waar oorspronkelijk drie paleizen naast elkaar stonden. Die zijn in 1628 gesloopt om plaats te maken voor het barokke gebouw Ca’Pesaro zoals we dat nu kennen.

Ca'Pesaro

Ca’Pesaro

Het pand heet gelukkig nog steeds Ca’ Pesaro, waardoor de familienaam Pesaro in ieder geval tegenwoordig nog steeds doorklinkt. De Pesaro’s gaven architect Longhena de opdracht om het huis te ontwerpen, die ook het bekende Ca’Rezzonico voor zijn rekening nam. De familie leverde één doge: Giovanni Pesaro. Hij stond maar kort aan het Venetiaanse roer, namelijk van 1658-1659. Giovanni Pesaro ligt begraven in de Frari-kerk (Santa Maria Gloriosa die Frari) in Venetië, in een monument dat eveneens van de hand van Longhena is. De bouw van het huis startte in 1659, maar de architect stierf in 1682, ruim voordat de bouw van het huis af was. Uiteindelijk was het pas echt af in 1710 (door Gaspari).

De rijke familie had een uitgebreide kunstcollectie met werken van Vivarini, Carpaccio, Bellini, Giorgione, Titian en Tintoretto. De volledige collectie werd in Londen op een veiling verkocht door de laatste overlevende van de Pesaro-familie in 1830, het jaar waarin hij ook stierf.

Familie Pesaro door Titiaan (Frari-kerk)

Familie Pesaro door Titiaan (Frari-kerk)

In diezelfde Frari-kerk waar Giovanni Pesaro is begraven, is ook een groot schilderij van Titiaan te vinden waarop  de Pesaro-familie is afgebeeld. Het hangt rechts van het beroemde schilderij van Titiaan met de Maria-ten-hemel-vaart. Hij schilderde de Pesaro’s tussen 1519 en 1526. Het schilderij was bedoeld als dankzegging voor een militaire overwinning op de Turken door de Venetiaanse edelman Jacopo Pesaro. De overwinning werd gezien als winst van de christenen op de islam. Hij is degene die voor de maagd Maria knielt. Op de achtergrond wordt een Turkse gevangene meegesleept. Dit schilderij wordt toegelicht op khanacademy.org. Tip!

De laatste eigenaar van het pand Ca’Pesaro, ene Felicità La Masa, liet het paleis na aan de stad Venetië met de bestemming moderne kunst. Er zijn tegenwoordig twee musea in gevestigd:

  • galleria Internazionale d’Arte Moderna
  • museo d’Arte Orientale

Het museum maakt onderdeel uit van de museumpas van Musei Civici/Venezia Unica.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

35 − = 25

Pageviews voor omzetting: 152 Mastodon