Laatste update op 8 mei 2020

Twee keer stond ik ervoor en twee keer kon ik niet naar boven. Maar hij is terug van weggeweest na een langdurige restauratie (2007-2015): de ‘Scala Contarini del Bovolo’ is weer te beklimmen. En of dat de moeite waard is!

blik van Bovolo naar de Campanile, San Marco

blik van Bovolo naar de Campanile, San Marco

Letterlijk vertaald betekent de naam ’trap van de slak’ en dat refereert natuurlijk aan het uiterlijk van het gebouw. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over Venetië. Het is een van de pareltjes in de stad omdat de trap minder bekend is, prachtig is gerestaureerd. Bovendien is hij best lastig te vinden. Dat heeft tot gevolg dat niet iedere toerist ernaar op zoek gaat, wat prettig is in de drukke stad. Je krijgt boven in de toren een prachtig uitzicht over Venetië voorgeschoteld, vanuit het hart van de stad.

Kosten versus ervaren

Scala Contarini del Bovolo

Scala Contarini del Bovolo

Volgens de recensies op Tripadvisor kost het in de zomer (2016) tussen de € 5,- en € 7,- om de trap te beklimmen. Voor als je het nog niet wist: de prijzen in Venetië zijn altijd in beweging, afhankelijk van waar je naartoe gaat, op welk moment, met wie, wat je eet, waar, etc. En natuurlijk zijn er mensen die 7 euro veel geld vinden, niet de moeite waard, etc. Zoals “Afzetterij – De toren ziet er mooi uit. Bekijk die van de buitenkant. Erop klimmen kan, maar kost 7€. En daar krijg je een zaaltje met een paar schilderijen bij. Absoluut niet het geld waard. Trap er niet in.”

Ik kan niet anders dan die opmerking nuanceren. In de eerste plaats moet je je vooral laten leiden door wat je wilt zien, wat je wilt doen en ervaren (en hoelang je ervoor in de rij wilt staan). Als de prijs altijd leidend moet zijn, kun je beter gewoon thuis blijven. En serieus: die toren is op een fantastische manier in de bouwstijl-mix van Venetiaans-byzantijns en renaissance gerestaureerd. Dat is een investering die moet worden terugverdiend. Zo moeilijk is dat toch niet te bedenken? Wil je een vriendelijker recensie lezen, lees dan ‘spotted by locals‘ (Engels).

Zoals gezegd, in het labyrint van straatjes is de trap wat lastig te vinden. Je vindt de trap het gemakkelijkst vanaf Campo Manin richting Calle Della Mandola. Je vindt het naast Campo San Bortolo. Website van Scala Contarini del Bovolo.

Contarini

Het aangrenzende paleis Palazzo Contarini dal Bovolo, waar de familie Contarini vroeger woonde, is een ontwerp van Giovanni Candi (1499). Het dateert uit de 15e/16e eeuw en is vooral gotisch. De trap zelf is hoogstwaarschijnlijk door Giorgio Spavento ontworpen.

De Contarini-familie leverde in totaal negen doges tussen de periode van 1043 tot 1683. Drie van hen waren meer dan vijftien jaar doge. De 97e doge was Nicolò Contarini (van 1630 tot 1631). Aan hem hebben we de bouw van de bekende devotiekerk Santa Maria della Salute te danken.

Links

Scala Contarini del Bovolo

Scala Contarini del Bovolo


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

32 − 31 =