Laatste update op 8 mei 2020

Het is om gek van te worden; het is in de Venetiaanse musea soms haast onmogelijk een foto te maken. Het wordt gewoonweg verboden. Kan dat zomaar?

Natuurlijk begrijp ik dat de musea graag hun producten uit de museumwinkel aan de man willen brengen. Ze hebben bijvoorbeeld extra inkomsten nodig om een betaalbare entreeprijs te kunnen hanteren. Toch is hun werkwijze om foto’s te verbieden niet de juiste weg. Ik zal hier uitleggen waarom.

Auteursrecht

Wereldwijd zijn er regels over auteursrechten op kunst en die liegen er niet om: iedereen heeft evenveel rechten om werken te zien die in het publiek domein vallen. Je moet er foto’s van kunnen maken als je anderen niet hindert en als je geen gebruik maakt van een flitser. Je schendt daarmee geen auteurs- of reproductierecht. De museumeigenaar is niet de eigenaar van het auteursrecht (auteursrecht is persoonlijk en niet overdraagbaar). Lees ook mijn artikel over auteursrecht ».

Musea handelen verschillend

Sommige musea gaan fair om met je rechten. Bijvoorbeeld ons eigen rijksmuseum geeft iedereen de mogelijkheid om via het internet tot in detail op werken in te zoomen. Complimenten!

Zo niet in Italië. Het was voor mij een crime om details van schilderijen op de foto te krijgen. Details die je wel zélf op de foto moet zien te krijgen, want op de kopieën die je in de museawinkels kunt kopen kun je niet tot in detail inzoomen. Stiekem met een mobiele telefoon fotograferen zonder flits, kijken waar de camera’s hangen; ik ben er vrij handig in geworden in tien dagen in Venetië. Maar met tegenzin. Dat het niet altijd even goed gaat, zie jaar aan de uitgelichte afbeelding: de niet afgemaakte Pietà (1575/1576) van Titiaan. Zonder flitser en zonder standaard lukte het me niet om snel (want: verboden) een scherpe foto te maken. Jammer.

Pietà, Galleria dell'Accademia

Pietà, Galleria dell’Accademia

Kerken doen minder moeilijk

Ik heb steeds gevraagd of ik foto’s mocht maken. Telkens schrok men terug van zo’n vraag (wat dacht ik wel niet) en een enkele keer werd men zelfs ronduit boos. Dat gebeurde vooral als ik doorvroeg naar de reden hiervoor. Maar een plausibele reden heeft geen enkele suppoost of beveiliger mij kunnen geven. Ze hebben allen de instructie gekregen dat het niet mag. In de meeste kerken is men gelukkig minder streng; in de Santa Maria Gloriosa dei Frari en de Zanipolo kun je foto’s maken naar hartenlust.

Interessante links

het kan nóg gekker: sketchen verboden »
Gordion.nl, PDF ‘verboden te fotograferen’ »
juridische wegwijzer archieven en musea online (Taskforce Archieven) »
PDF juridische wegwijzer archieven en musea online

Categorieën: blogmuseum

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

73 − 72 =

Pageviews voor omzetting: 323 Mastodon