Laatste update op 18 november 2017

Hangslotjes van liefde: lucchetti dell’amore. Je ziet ze aan de reling van verschillende bruggen in Venetië hangen. Wat doen die liefdesslotjes daar?

De Italiaanse film ‘Ho voglia di te’ (2007), gebaseerd op het gelijknamige boek van Federico Moccia, is de oorzaak van de hangslotjes-trend. In een belangrijke scène maakt een jong Italiaans koppel zo’n slotje vast aan een brug (ponte), als symbool van hun onbreekbare band. Dit idee nam een vlucht met als resultaat dat vele bruggen in bijvoorbeeld Rome, Florence en Venetië met hangsloten zijn behangen. De hype is overigens niet tot Italië beperkt gebleven, ook in andere wereldsteden zie je de slotjes aan bruggen vastgemaakt.

Lucchetti dell'Amore in Venetië - Ponte della Tette

Lucchetti dell’Amore in Venetië – Ponte della Tette

De slotjes op de foto rechts hangen aan de ‘Tietenbrug’ (Ponte della Tette, zie brug 3 uit mijn bruggenroute »). Dit is een kleine brug die zijn naam dankt aan prostituees die door de overheid werden aangemoedigd op deze brug of vanaf balkons in de buurt hun “koopwaar” te ontbloten om zo klanten te trekken. De bedoeling hierachter was een poging homoseksualiteit tegen te gaan. Omdat deze brug geen ijzeren reling heeft, is het wat lastiger om een hangslotje achter te laten. Maar liefdeskoppels zijn inventief zoals je ziet.

Problemen op de brug

Het achterlaten van een hangslotje lijkt onschuldig, maar in werkelijkheid is het dat niet altijd. Bruggen kunnen te zwaar worden, waardoor de draagkracht in gevaar komt. In Venetië is het in ieder geval verboden hangslotjes op bruggen aan te brengen; je kunt er een flinke boete voor krijgen als je wordt gesnapt.

Lucchetti dell'Amore in Venetië

Lucchetti dell’Amore in Venetië

Operatie weg-met-hangsloten

Ook de inwoners zijn niet allemaal even blij met de hangsloten. In Venetië werd de vereniging ‘Liberazione dei lucchetti dell’amore’ (vereniging tot bevrijding van de liefdessloten) opgericht. De leden van deze vereniging, een soort actiegroep, verwijderen regelmatig sloten van bekende bruggen in de stad.

Voor eeuwige liefde: zoenen!

Mijn advies: zoen je geliefde gewoon op de ouderwetse manier, in een gondel onder de Brug der Zuchten. Daarmee bezegel je je liefde voor elkaar en valt eeuwige liefde je ten deel. Tenminste, dat beweren de Venetianen.

Gedicht Oude dans

Een toepasselijk gedicht bij de Ponte della Tette, waar de courtisanes mannen probeerden te verlokken door hun blote borsten te tonen, is ‘Oude dans’ uit de bundel Kaleidoscoop. Het is geschreven op 27 september 1927.

Oude dans

Kalm verdeinen de motieven
Van den statig stillen dans.
Gracieus gaan de gelieven
Door den klaren avondglans.

Na ’t adieu zweeft ieders ijver
Naar een nieuw ontmoeten heen.
Even, tusschen maan en vijver,
Staan hun schaduwen alleen.

Even … en hun open zwijgen,
Aan hun glimlach nauw verwant,
Vloeit tezamen; vluchtig hijgen
Warme lippen langs een hand.
En als zij den dans ontstijgen,
Staat hun wezen laai in brand.

Links

italie.nl »
volkskrant.nl, hangsloten van geliefden gijzelen beroemde bruggen »


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 3 =