Laatste update op 26 november 2017

Waarom gaan jaarlijks miljoenen toeristen naar Venetië? Waarom is juist deze stad de meest bezochte stad ter wereld? Er moet meer zijn dan een simpelweg “Venetië moet je gezien hebben”. De stad moet ‘iets’ hebben. En dat ‘iets’ zorgt ervoor dat er steeds weer mensen worden geprikkeld om te gaan kijken wat de stad biedt.

Ik vond het heerlijk om met een open raam vanuit een palazzo te worden gewekt door het stampende, bonkende, ronkende, botsende en klotsende geluid van de verschillende boten die over het Canal Grande passeren. Maar dit is niet het geluid dat Willem de Mérode heeft gehoord tijdens zijn verblijf in de stad. Niet in 1936, en zeker niet in 1923. Er is dus nog iets anders. Aantrekkingskracht. Iets wat bijna iedereen die de stad bezoekt raakt.

Ook al ben ik verschillende keren in de stad ben geweest, ik weet niet precies hoe ik Venetië het beste kan beschrijven. Het is een gevoel. Iets wat op allerlei manieren tot je kan komen, bijvoorbeeld door het voelen van de trilling in de vloeren van de gebouwen, de geluiden, geuren, de vriendelijke inwoners.

Link met Willem de Mérode

Uit de gedichten van Willem de Mérode blijkt ontzag, respect en waardering voor lijden, waarschijnlijk omdat hij zelf ondervond hoe moeilijk dit was. Lijden omschreef hij herhaaldelijk als voorwaarde om tot iets moois te kunnen uitgroeien, zoals een stuk gesteente dat vele jaren grote druk heeft moeten weerstaan voordat het een robijn werd. De volharding bij de moeizame bouw van de stad zie ik als link met De Mérode. Venetië is gebouwd op miljoenen houten palen. Miljoenen!

Hoe men dat heeft gered zoveel eeuwen geleden is moeilijk te begrijpen. Duidelijk is dat het inspanning heeft gekost voordat de stad tot bloei kon komen. De palen zijn ondertussen versteend, maar zakken steeds verder weg. Het zeeniveau stijgt, de stad zinkt: een doemscenario. Een doemscenario was ook De Mérode niet vreemd.

Venetië is feeëriek, mysterieus. Een museum voor kunst, cultuur, literatuur, architectuur. De stad is warm, bruisend maar soms ook sereen. De stad staat voor food for thought, muziek, film, genieten, lekker eten en drinken, water en zon. Niet voor niets is het dé nummer 1 van de wereld in aantrekkingskracht op bezoekers. Venetië trekt jaarlijks meer bezoekers dan Parijs of Rome (bron: ANWB).
De stad schittert, letterlijk en figuurlijk.

Pageviews voor omzetting: 1630 Mastodon