Laatste update op 8 mei 2020

Canaletto en Guardi zijn de bekendst Venetiaanse schilders als het gaat om stadsgezichten. Maar wie inspireerde deze schilders? Laat je verrassen: dat was de Nederlandse schilder Caspar van Wittel uit Amersfoort.

Het schilderij hieronder is bijvoorbeeld door Van Wittel geschilderd. Van Wittel – die overigens in Italië bekend is als Vanvitelli – bracht de traditie van het schilderen van stadsgezichten eind 17e eeuw naar Italië. Hij is een van de belangrijkste grondleggers van deze zogenaamde vedutekunst.

Caspar van Wittel Vanvitelli Bacino di San Marco na 1675 - vedutekunst

Caspar van Wittel Vanvitelli Bacino di San Marco na 1675 – vedutekunst

In de 17e eeuw kwamen de geschilderde stadsgezichten in zwang. Nederlandse schilders maakte gedetailleerde weergaven van herkenbare stadsgezichten, uitzichten op gebouwen waar men trots op was. Bijvoorbeeld Johannes Vermeer maakte stadsgezichten (zoals het bekende Gezicht op Delft). De gedetailleerde schilderijen waren overigens niet altijd waarheidsgetrouw; de schilders schroomden niet om gebouwen soms iets mooier weer te geven dan deze in werkelijkheid waren.

Schilders als Canaletto en Guardi konden een prima inkomen verdienen met de verkoop van hun Vedute-schilderijen (meestal in de vorm van ansichten) aan de jongemannen die Venetië tijdens hun ‘grand tour’ bezochten. In de 18e eeuw was het gebruikelijk dat Engelse adellijke jongemannen een rondreis door Europa maakten. Dit ging onder het mom van educatie, maar stond meestal in het teken van vermaak. De stad Venetië was logischerwijs een hoogtepunt in die grand tour. De Engelsen kochten de vedute-schilderijen als aandenken. Hier lees je meer over de grand tour.

Om een vergelijk te maken met Van Wittel, hieronder een vedute van Canaletto die ook kijkt vanaf Bacino San Marco richting Palazzo Ducale:

Grand Tour - Canaletto

Grand Tour – Canaletto

Links

Caspar van Wittel, zijn leven en werk

Wikipedia – Caspar van Wittel

 

 

Categorieën: schilder

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

29 − 19 =