Laatste update op 18 november 2017

Ook al ben ik dan verschillende keren in Venetië geweest, er zijn een paar dingen die ik nog niet heb gedaan of gezien. Eén daarvan is het bijwonen van het jaarlijkse carnaval. Venetië is er berucht en beroemd om; het is the place to be als je van carnaval houdt. Maar het carnaval valt in februari en in die maand sta ik meestal op de ski’s.

deelnemer aan het Venetiaanse carnaval

deelnemer aan het Venetiaanse carnaval

Het carnaval werd in Venetië al in de 13e eeuw tot officieel feest uitgeroepen door de senaat. Het begin en eind van het feest wordt bepaald door datum van de Paasviering en het vasten. De data veranderen daarom elk jaar. Het feest moet eindigen op de dinsdag voor vastenavond en begint twee weken daarvoor. Je kunt je hart ophalen als je tijdens de carnaval in Venetië bezoekt: in totaal duurt het festijn bijna twee weken.

De vlucht van de engel

Vollo Dell Angelo 2012 - Vlucht van de Engel 2012 Venetië

Vollo Dell Angelo 2012 – Vlucht van de Engel 2012 Venetië

Eén van de hoogtepunten is de Svolo dell’Angelo: de vlucht van de engel. Dit is een traditionele, letterlijke vlucht waarbij een koorddanser/acrobaat via een gespannen koord vanaf de klokkenzolder van de Campanile afdaalde naar de loggia van het dogepaleis. Dit gebeurde steeds op de donderdag voor het vasten. Uiteraard woonde de doge dit evenement bij.

Op een gegeven  moment verongelukte er een koorddanser en daarna is men een houten duif gaan gebruiken. Sinds 2001 wordt het spektakel weer nagebootst met een échte “engel” op de eerste zondag van het jaarlijkse Venetiaanse carnaval in februari. Natuurlijk worden er tegenwoordig de nodige veiligheidsmaatregelen genomen om een nieuw drama te voorkomen.

 


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

38 − = 32