Laatste update op 8 mei 2020

Fascinerend, dat is dit paleis aan het Canal Grande zeker. Het is niet alleen erg mooi; er zou ook een vloek op dit gebouw rusten. Het staat bekend als een van de beruchtste spookhuizen ter wereld. Het wordt ook wel ‘The house of no return’ genoemd. .

Het is een prachtig paleis met Istrië-gesteente en gekleurd marmer aan de voorzijde. Het is in 1487 gebouwd in opdracht van Giovanni Dario. Op de façade van het paleis aan de kant van het Canal Grande is een bijzondere Latijnse inscriptie aangebracht: “Urbis Genio Joannes Darius“. Over deze inscriptie is veel gespeculeerd. Een anagram van de tekst kan zijn: sub ruina insidiosa genero, een directe verwijzing naar de verraderlijke aard van het gebouw. Het betekent namelijk zoiets als “Ik breng onheil over hen die onder dit dak wonen”. De inscriptie:

mysterieuze tekst Ca'Dario

mysterieuze tekst Ca’Dario

Door de eeuwen heen zijn inderdaad vele bewoners van het paleis geruïneerd of op mysterieuze wijze overleden. Dat begon al met de dochter van Giovanni Dario, die zelfmoord pleegde in het huis nadat haar man Barbaro failliet was gegaan en een zoon tijdens een gevecht werd gedood. Verschillende eigenaren gingen snel na de aankoop van Ca’ Dario failliet. Verschillende bewoners pleegden zelfmoord. Er is iemand in het paleis vermoord en meer recent, op 7 april 1981 stierf Christopher (Kit) Lambert, de manager van de band ‘The Who’ in het paleis. Volgens Wikipedia overleed hij al op 45-jarige leeftijd aan een hersenbloeding, nadat hij van de trap was gevallen. Met zakenman Ferrari die het pand in de jaren ’80 aankocht, liep het ook niet goed af. Hij ging snel na de aankoop van het paleis failliet en zijn dochter kwam om bij een auto-ongeluk.

Maar als je lef genoeg hebt om het paleis te betreden, dan krijg je wel wat moois te zien. Een foto van de badkamer geeft een mooie indruk van de pracht en praal:

Ca'Dario weelderige badkamer

Ca’Dario weelderige badkamer

Gedicht

Een passend gedicht is wat mij betreft ‘Judas’. Je weet wel: de discipel die Jezus verraadde en vervolgens zelfmoord pleegde uit schuldgevoel.

Judas

Rood glom de toorts op ’t harnas der soldaten.
De schaûw bewoog onrustig in den hof.
De jongren scholen onder ’t donker lof.
Maar Jezus wachtte rustig en gelaten.

Het galmend praten daalde tot een dof
Gemompel, want zij zagen Die nooit haatte,
En hoe de sluwe kus van den verwaten
Verrader, wild zijn stille lippen trof.

De duivel heeft God op den mond gekust
De slang aan zijn benauwde borst gerust!
Om ’t Leven hield de dood zijn arm geslagen

O judas, kondt gij zijn verwijt niet dragen?
Boodschap vol wroeging in de ontroerde hel,
Dat God gaat sterven, en Hij komt zéér snel.

Uit: De donkere bloei. Geschreven in 1925.

Links

Het mysterie van Ca’ Dario (Engels)
Foto’s van het interieur van Ca’ Dario
Het andere Venetië, blog met mooie foto’s
Mysteries en legendes in Venetië


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

40 − 37 =