Laatste update op 18 november 2017

Fra Angelico was een beroemde 15e-eeuwse schilder-frater in Florence. In Museo San Marco in Florence is zijn fresco ‘Noli me tangere’ (circa 1450) te zien. Ook Titiaan schilderde dit onderwerp (1511/1512). Helaas hangt zijn werk in The National Gallery in Londen. Toch een koppeling met een gedicht, maar dan in relatie tot de kerk San Geremia die een rib van Maria Magdalena zou hebben.

Willem de Mérode schreef twee gedichten met de titel ‘Fra Angelico’. Deze gedichten vind ik te moeilijk. Daarom heb ik voor een gedicht gekozen dat inhoudelijk bij het onderwerp Noli me tangere past. Eerst meer over de betekenis van deze uitspraak.

Noli me tangere

Noli me tangere - Titiaan

Noli me tangere – Titiaan

Op Paasmorgen struint Maria Magdalena huilend de graftuin af, op zoek naar Jezus. Ze vindt hem en valt voor zijn voeten neer. Hierop spreekt Jezus de beroemde woorden ‘Noli me tangere’.

De betekenis van deze woorden is iets in de geest van ‘Raak mij niet aan’. Sinds de middeleeuwen is dit moment een terugkerend onderdeel op afbeeldingen rondom de opstanding.

Gedicht

Het bijpassende gedicht van Willem de Mérode heet ‘Paaschmorgen’:

Paaschmorgen

Hij was het graf al uitgegaan
Vóór ik Zijn dood bezoeken kon.
Een zwarte leegte in de zon
Gaapt de spelonk mij aan.

O wát hoopte in mijn verdriet,
Hij kwam mijn ongeduld nog vóór.
Maar, Dien ik door den dood verloor
Vind ik ook levend niet

De olijven met den lichten wind
Verzilvren in de zonneschijn,
Waar ’t hart niets dan zijn oude pijn
langs alle paden vindt.

Maar om de donkre nauwe bocht
Wappert een oogwenk zijn gewaad.
Mij blindt de glans van zijn gelaat.
Hij had mij lang gezocht.

Uit: De donkere bloei (1925)


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 12 = 13