Laatste update op 8 mei 2020

Als je Venetië bezoekt zie je ongetwijfeld wel ergens een bruid rondlopen, het kan haast niet missen. Sommige Venetianen schatten dat er wel 50 bruiden per dag in de stad te zien zijn. Venetië staat niet voor niets bekend als stad der geliefden.

Natuurlijk trouwen de meeste bruiden helemaal niet in Venetië. Vaak zijn ze niet eens op de dag getrouwd dat je ze spot: ze gaan voor een romantische fotoshoot. Hoe dan ook, de bruiden leveren ook voor de toeristen mooie plaatjes op.

bruidje onderweg voor fotoshoot

bruidje onderweg voor fotoshoot

De bruid op de foto rechts kwam gewoon met de vaporetto over het Canal Grande naar het Piazza San Marco gevaren voor een paar mooie foto’s. Op de begeleidende foto in het artikel Feest van de Venetiaanse maagden zie je een bruid op de vaporetto. Venetianen gaan op zo’n belangrijke dag natuurlijk met hun eigen boten, of beter nog: met de luxe watertaxi.

September is bij uitstek een geschikte maand voor een bruiloft. De temperatuur is niet te hoog en het is wat minder druk in de stad dan in juli en augustus. Tijdens mijn tien dagen in Venetië heb ik twee keer een echte Venetiaanse bruiloft gezien. De foto met de bruidsmeisjes onderaan dit artikel is er een van.

Gedicht Willem de Mérode

Bij dit onderwerp heb ik het gedicht ‘de voortplanting’ gekozen. Het komt uit ‘Ruischende bamboe’ en is geschreven op 4 april 1937.

De voortplanting

Ik trouwde een vrouw, en kocht mij velen vrouwen.
Voor ik verouder wil ik zonen winnen.
Zaads overvloed geeft overvloedig vrucht.
Doet zoo de rijke niet die veld aan akker
schakelt en ’t groote goed met goed groot graan
bezaait, en rijst en goede boomen plant?
Zaad is het kostelijk bezit des mans.
Veel zaad bezitten is veel zonen hebben.
Zaaien en oogsten is in Tao één.

Categorieën: typisch venetië

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 1 = 4