Laatste update op 8 mei 2020

Een werkelijk imposant gebouw: de Chiesa dei SS. Giovanni e Paolo, oftewel de San Zanipolo in de Venetiaanse volksmond. Het is een van de grootste kerken in de stad, een groot bakstenen gebouw in de Gothische stijl.

Toegangskaart Zanipolo

Toegangskaart Zanipolo

Het is een aanrader om deze kerk te bezoeken. De grootsheid druipt er vanaf en de rust en lichtinval binnen zijn een prettige ervaring. De entree is een paar euro, en je mag foto’s maken naar hartenlust. Bij de entree kun je mooie panorama-ansichten kopen en er is een uitgebreide collectie rozenkransen. Trek wel even iets over je blote schouders en zorg voor gewone schoenen in plaats van slippers.

De San Zanipolo is de belangrijkste Dominicaanse kerk van Venetië. De Johannes en Paulus aan wie de kerk gewijd is zijn niet de apostelen uit de bijbel maar twee martelaren uit de 3e eeuw. Er zijn 25 grafmonumenten van doges in de kerk te vinden, waaronder die van Pietro Mocenigo (1474-1476) en Andrea Vendramino (1476-1478). Ook kun je de dogestoel bekijken; hierop zat de doge tijdens diensten in de kerk.

Het verhaal wil dat doge Jacopo Tiepolo in 1246 droomde dat een zwerm witte duiven over een stuk moerasland vloog. Dat land doneerde hij aan de dominicanen om er een kerk te bouwen. De eerste kerk werd vernietigd in 1333 en bijna een eeuw later, in 1430, was de huidige Basilica di San Giovanni e Paolo gereed. De belangrijkste relikwie in de kerk is een voet van Santa Catharina van Siena.

Minstens zo interessant is het monument met urn ter nagedachtenis van Marcantonio Bragadin, een legeraanvoerder die op gruwelijke wijze om het leven kwam.

pano Zanipolo met Scuola San Marco

pano Zanipolo met Scuola San Marco

De kapel Capella del Rosario is gebouw ter herinnering aan de Slag bij Lepanto (die vond plaat op de feestdag van de Madonna van de Rozenkrans). De kapel werd in 1867 in de as gelegd. Veel ter restauratie opgeslagen werken van Titiaan en Bellini gingen verloren. Een aantal van deze meesterwerken zijn gekopieerd en te zien bij het graf van Doge Marcello.

Fotogalerij

Links

website San Zanipolo »
foto’s buitenzijde kerk »


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

19 − 12 =