Laatste update op 18 november 2017

De meeste bezoekers komen Venetië binnen via het Piazzale Roma. Hier kun je bij het ACTV-ticketoffice een abonnement kopen voor de vaporetto, het Venetiaanse equivalent voor de bus.

De naam vaporetto (meervoud vaporetti) komt van vapo: stoom, waarmee de boten in het verleden werden aangedreven. Tegenwoordig stomen ze op diesel, maar gelukkig wordt er gewerkt aan milieuvriendelijker uitvoeringen; de nieuwe motoren stoten tot 30% minder uit. Nog beter zou een elektrisch aangedreven boot zijn, stil en schoon, maar zo ver is het nog lang niet.

Vaporetto-abonnement

*Let op, de informatie hieronder is verouderd; het abonnementensysteem is ondertussen veranderd*

Je kunt kiezen uit verschillende opties, van een enkele rit t/m een 72-uurs abonnement. Dit soort tickets zijn dus tijdelijk geldig. De normale versie van het ticket voor 72 uur kost 35 euro. Daar kun je dus drie dagen mee reizen. Je kunt ook een abonnement kopen, en dat is zeker aan te raden als je langer in Venetië bent. Kies dan meteen voor de “resident-card”, dat is namelijk in verhouding veel goedkoper. Je koopt dan een basiskaart voor 50 euro. Die kaart is vijf jaar geldig. Daarnaast koop je het gewenste abonnement (tot circa 20 euro voor een maand).

vaporetto richting Punto Sabbione

vaporetto richting Punto Sabbione

Vergelijk:

– 2 x 35 euro = 70 euro = 2 x 72 uur = zes dagen reizen

– 1 x 50 euro + 1 x 20 euro = 70 euro = een hele maand reizen (+ vijf jaar lang een abonnement bijkopen)

Je kunt dit abonnement halen bij het kantoor achter het ticketoffice.

Bijkomend voordeel: je kunt voor 70 eurocent op de traghetto mee, in plaats van voor de twee euro die de “gewone” toerist moet betalen.

Sinds maart 2012 moet je trouwens steeds “inchecken”, net zoals in Nederland met de ov-kaart. Voor zover ik weet is uitchecken hier niet nodig.

Categorieën: nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 1 = 3