Ga je voor het eerst naar Venetië, dan is het fijn als je weet hoe je het handigst van het vliegveld naar de stad komt. Hier lees je hoe je het beste te werk gaat.

Afhankelijk van het vliegveld waar je landt ga je met de bus (Treviso) of met de boot (Marco Polo). Het maakt qua reistijd niet zoveel uit op welk vliegveld je landt, dus daarover geen zorgen.

Venetië vanaf vliegveld Marco Polo (VCE)

Via het water (leuk!)

Een passende manier om vanaf dit vliegveld naar de stad te gaan, is natuurlijk over het water. Je neemt dan de waterbus of de watertaxi. Er gaat maar één watershuttledienst van het vliegveld naar de stad, namelijk die van Aliliguna. Een enkeltje naar Venetië kost 16 euro en een retourtje 28 euro. Je bent ongeveer 30 minuten tot 60 minuten onderweg, afhankelijk van waar je moet zijn. Een andere optie is de watertaxi: die is het snelst en duurst; het is vooral een goede optie als je de taxi (en kosten) kunt delen. Reken op 50 euro enkele reis. Je wordt dan wel snel het dichtst bij de plek van je bestemming gebracht.

Ga naar de uitgang en volg de borden waarop de bootjes staan (public transport/imbarco, links aanhouden) . Houd er wel rekening mee dat je ongeveer tien minuten aan het wandelen bent (loopbanden beschikbaar) voordat je bij de waterterminal bent. Ook de watertaxi’s (motoscafi taxi) liggen hier aangemeerd.

Hier vind je de routes die Alilaguna vaart vanaf het vliegveld naar de stad. Afhankelijk waar je overnacht, neem je de lijn rood, blauw of oranje. Check ook even of de lijn die je kiest ook daadwerkelijk vaart. Bijvoorbeeld de rode en oranje lijn varen alleen in het hoogseizoen (van april tot november).

Via de weg (goedkoopst en snelst: gewoon met de bus)

Een andere optie is met de gewone bus of de taxi. De expressbus vanaf het vliegveld naar Piazzale Roma in Venetië kost 8 euro (enkeltje). Dit is goedkoper én sneller dan met de waterbus. Gewoon de borden volgen vanaf de uitgang. De rit duurt zo’n 20 minuten.

Venetië vanaf vliegveld Treviso (TSF)

Vanaf dit vliegveld rijdt een shuttlebus van ATVO naar Venetië (hier vind je extra informatie in het Nederlands). Een enkeltje kost circa 8 euro en die koop je bij de automaat in de vliegveldterminal. De rit van 40 km duurt ongeveer 45 minuten. De bus stopt tussendoor alleen in Mestre. Qua reistijd ben je dus niet veel langer onderweg dan met de waterbus vanaf vliegveld Marco Polo.

Vervoer in Venetië

In Venetië zelf reis je vooral met de benenwagen. 😉 Je kunt een vaporettokaart voor de ACTV (de waterbuskaart) voor twee of drie dagen kopen voor respectievelijk 30 en 40 euro. Een enkele reis met de vaporetto kost 7 euro. Je kunt op o.a. op Piazzale Roma een vaporettokaart kopen. Verwar de ACTV niet met Alilaguna; je kunt niet met beide boten varen op dezelfde kaart. De ACTV-waterbus is het officiële transportmiddel voor openbaar vervoer in Venetië.


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

27 + = 32