Laatste update op 8 mei 2020

Tintoretto (najaar 1518 – 31 mei 1594) was een Venetiaans kunstschilder. Zijn eigenlijke naam was Jacopo Robusti, zijn bijnaam betekent ‘het ververtje’. Deze naam dankte hij aan zijn vader die van beroep verver (’tintore’) was.

Tintoretto, zelfportret 1588 (te zien in Het Louvre, Parijs)

Tintoretto, zelfportret 1588 (te zien in Het Louvre, Parijs)

Jacopo ‘Tintoretto’ Robusti was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in schilderkunst. Zo ging hij op 15-jarige leeftijd in dienst als leerling bij de bekende Italiaanse schilder Titiaan, die toen al meer dan 56 jaar oud was. Tintoretto was ook een groot liefhebber van de werken van de Italiaanse schilder-beeldhouwer Michelangelo.

Hij schilderde vooral (grote) religieuze fresco’s, panelen en portretten en is beroemd vanwege zijn schilderij ‘Het Paradijs’ dat in de Sala Maggior Consiglio van het Dogepaleis hangt. Dit is het grootste schilderij dat ooit is vervaardigd. Hij kreeg hiervoor opdracht in 1588.

Tintoretto had een voorliefde voor figuren die vliegen of in een moeilijke houding moesten worden afgebeeld. Om dit zo goed mogelijk te benaderen had hij bijzondere methode ontwikkeld: hij maakte modellen van was die hij in de juiste positie kneedde. Hij hing zo op of zette ze in verschillende composities in zijn atelier.

Scuola di San Rocco: slim geverfd

Tintoretto’s werk bewonder je het best in de Scuola Grande di San Rocco. Hij was er jaren zoet met een grote opdracht en schilderde meer dan 60 grote werken voor dit gebouw tussen 1564 en 1588. Erg populair was hij niet onder zijn medekunstenaars. Dat kwam omdat hij vaak onder hun prijs doorging, waardoor hij regelmatig een opdracht voor de neus van een ander wegkaapte. Ook voor de San Rocco ging hij op slinkse wijze te werk; hij kreeg deze opdracht namelijk door bij de acquisitie van het werk meteen als gratis werk een grote plafondschildering aan te bieden die hij al klaar had. Uiteindelijk werd hij lid van de scuola en hij heeft zelfs in het bestuur gezeten. Daarnaast vind je veel van zijn werk in de Galleria dell’Accademia. Eén van zijn werken heb ik gelinkt aan het gedicht ‘Consummatum Est‘ van Willem de Mérode.

In 1594 werd Tintoretto getroffen door ernstige maagpijnen, gecompliceerd met koorts, die hem bijna veertien dagen lang verhinderden te slapen en te eten. Uiteindelijk stierf hij op 31 mei 1594. Hij werd begraven in de kerk van Madonna dell’Orto naast zijn dochter Marietta, die in 1590 op 30-jarige leeftijd gestorven was.

Zijn huis vind je in Canareggio, aan de Fondamenta dei Mori, nummer 3399. Aan het huis van Tintoretto hangt zijn portret.

Links

Tintoretto in Scuola Grande di San Rocco
Wikipedia, Sucola Grande di San Rocco


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

99 − = 94