Laatste update op 22 juli 2018

Het museum ‘Fondazione Querini Stampalia’ is een prachtig paleis in de wijk Castello dat als woning diende voor de familie Querini Stampalia. In het gebouw huist niet alleen een prachtig museum met barok en rococco. Op de benedenverdieping vind je moderne kunst en op een van de verdiepingen is ook een belangrijke openbare bibliotheek voor de inwoners van de stad gevestigd (ook open voor wetenschappelijk onderzoek).

De bibliotheek bevindt in het deel dat bewoond werd door de laatste man van de familie, graaf Giovanni Querini. Hij regelde in zijn testament (1868) dat de bibliotheek open zou zijn ook als de andere in de stad waren gesloten. Hij liet alle familiebezittingen na aan de stad Venetië voor publiek gebruik; het gebouw, de bibliotheek, de spullen en kunstwerken en andere waardevolle dingen. Het museum herbergt onder meer schilderijen, sculpturen, tekeningen, meubilair, porselein, tapijten, muziekinstrumenten, munten en medailles. Vooral de zaal (propvol) schilderijen van Bella is een aanrader, maar ook van de bekendere Longhi zijn veel werken te bezichtigen. En dan heb ik Bellini en Tiepolo nog niet eens genoemd.

Qua meubilair viel mij vooral het tafeltje op dat speciaal voor spelletje werd gebruikt:

meubilair Querini Stampalia kaarttafel

meubilair Querini Stampalia speltafel

Ook het luxueuze ladenkastje voor de slaapkamer was bijzonder om te zien, onder andere door de prachtig beklede laden:

meubilair Querini Stampalia ladenkastje slaapkamer

meubilair Querini Stampalia ladenkastje slaapkamer

Het museum draait volledig op vrijwilligers. Hier werd nog eens duidelijk hoe belangrijk de bewoners van Venetië voor de stad zijn. Zonder hen is het hart uit de stad en zou bijvoorbeeld dit museum haar deuren moeten sluiten. Er zijn allerlei mogelijkheden om het museum te steunen en steun wordt door mij warm aanbevolen. Je kunt er zelfs een tuinfeest houden in de tuin die door Carlo Scarpa werd ontworpen.

Galerij

Locatie

Het museum is te vinden aan Campo Santa Maria Formosa, dichtbij de Rialtobrug; je steekt een bruggetje over om de entree te bereiken. In de winkel koop je je entreekaart. Aanrader: koop voor twee euro een fotopas bij je entreeticket, dan mag je overal foto’s van maken.


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 4 = 1