Laatste update op 18 november 2017

Tot diep in de 15e eeuw zitten de Venetiaanse schilders vast in de Byzantijnse traditie. Dan brengen twee kunstenaarsfamilies daar verandering in: de families Vivarini en Bellini.

De geschiedenis van de schildersfamilie van Bellini begint bij Jacopo Bellini. Er is weinig werk van hem bewaard gebleven. Het schilderij ‘Madonna en gezegend kind’ (1455) kun je bekijken in de Gallerie dell’Accademia. Van de zoons Gentile en Giovanni werd de laatste zeer bekend. Hij had grote invloed op de Venetiaanse schilderkunst en hij wordt wel de vader van de Venetiaanse schilderkunst genoemd. Zowel door materiaalgebruik (hij was een van de eersten die op de techniek van olieverf overging) als door techniek bracht hij een omslag in de schilderkunst teweeg. Giovanni Bellini wordt gezien als een grote meester van de vroege renaissance in Venetië.

Jacopo Bellini en zijn oudste zoon, Gentile Bellini, versierden de grote zaal van het dogepaleis. Zij legden vooral de grote feestelijkheden en praalstoeten van hun rijke stad op het doek vast.

Giovanni Bellini, innovator

zelfportret GiovanniBellini (1430-1516)

zelfportret GiovanniBellini (1430-1516)

De belangrijkste is de jongere zoon van Jacopo, Giovanni Bellini (circa 1432-1516). Giovanni Bellini wordt beschouwd als de stichter van de Venetiaanse schilderkunst c.q. de Venetiaanse school. Zijn schilderachtig werk staat in contrast met de tekenachtige stijl van de vroege renaissance en markeert een definitieve breuk met de gotiek.

De zachte en vloeiende penseelvoering is door vele generaties Venetiaanse schilders overgenomen. Het warme licht en de overtuigende weergave van atmosfeer loopt eveneens vooruit op recentere kunstwerken uit de Venetiaanse school.

Bellini wordt vooral bewonderd omdat hij als één van de eerste op een overtuigende wijze atmosfeer kon suggereren.

Drankje

Komt de naam Bellini je bekend voor, ook al weet je niets van Venetiaanse schilders? Wedden dat je het kent van het gelijknamige drankje met prosecco en perzik? Dat is inderdaad naar de schilder vernoemd. Het drankje bestaat pas sinds de helft van de vorige eeuw. Meer weten? Neem eens een kijkje op Ciao Tutti.

Tekstbronnen: wikipedia.nl, kunstkennis.nl en casa-in-italia.com


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

+ 40 = 44