Laatste update op 9 november 2017

Basreliëf

Een basreliëf is een kunstwerk dat aan de voorzijde driedimensionaal en aan de achterzijde plat is. Het kan niet op zichzelf staan. Meestal is het van hout of steen gemaakt en verwerkt in muren, pilaren, etc. Een voorbeeld is de Bocca di Leoni.

Fresco

Een fresco is afbeelding die op op een muur of plafond is geschilderd. Een fresco werd gemaakt in de nog natte pleisterlaag van muur of plafond. Deze methode werd toegepast voor een lange levensduur van de afbeelding. Dat geeft de fresco wel een extra dimensie: het pleisterwerk droogde vrij snel, waardoor er haast was geboden. Het schilderwerk gebeurde niet met verf maar met tempera: een mengsel van eierdooier en pigmenten.

Wimberg

De wimberg (ook wel: frontaal)is een driehoekig gevelelement boven vensters, deuropeningen en grafnissen. Vooral in de gotiek werd dit veel toegepast.

Timpaan

Het timpaan is het – dikwijls rijk met beeldhouwwerk versierde – muurpaneel boven de ingang van een kathedraal of ander voornaam gebouw. Het wordt ook wel boogtrommel genoemd, en in de spitsbogige gotiek was het timpaan dan de vulling tussen bovendorpel en boog van een portaal.

Pageviews voor omzetting:  Mastodon